Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

Alphabet | Een vlammend eerste kwartaal

0 0 Leestijd ongeveer

De internetgigant heeft een hoge omzetgroei en een winstverdubbeling geboekt in het eerste kwartaal. Gezien de winstontwikkeling is het aandeel Alphabet nog steeds niet echt duur te noemen.

De omzetgroei van Alphabet is met 34,4% verrassend hoog en is toe te schrijven aan alle onderdelen: Google, Youtube en cloud. Het bedrijf hield in het commentaar een slag om de arm over de vraag of dit hoge omzetniveau herhaald zal worden in de komende kwartalen. Door corona zijn de bestedingspatronen anders dan normaal. Het eerste kwartaal is traditioneel het minste voor Alphabet en het is mogelijk dat dit jaar een ander kwartaal die twijfelachtige eer krijgt. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat het feest het hele jaar doorgaat.

Winst

Ook de winst lag aanmerkelijk hoger. De operationele winst is meer dan verdubbeld, onder andere door de relatief lage winst vorig jaar (mede door boetes) en omdat Alphabet de verwachte levensduur van bepaalde hardware heeft verlengd. Daardoor zijn de afschrijvingen lager. De nettowinst per aandeel is met maar liefst 167,4% gestegen naar $26,63. Dit komt mede doordat het bedrijf forse boekwinsten heeft gemaakt op belegd vermogen.

Het bedrijf heeft zoveel financiële middelen dat een fors deel daarvan ($108,5 mrd) in effecten belegd wordt. Winsten hierop droegen afgelopen kwartaal ongeveer $7 per aandeel bij. Lagere winsten of verliezen zijn in de toekomst natuurlijk mogelijk, dus ik ga bij mijn winsttaxatie niet uit van herhaling van het eerste kwartaal.

Aandeel Alphabet blijft koopwaardig

Op basis van deze goede start verhoog ik mijn schatting voor de winst per aandeel naar $90 (van $71). Daarbij houd ik nog rekening met een wat minder uitbundige winst in het tweede en derde kwart en een goed resultaat in het traditioneel sterke vierde kwartaal. Met een koers van $2425 is de k/w van het aandeel ongeveer 27.

Dat is toch niet echt veel te noemen voor een nog altijd sterk groeiend bedrijf met een ijzersterke marktpositie en een sterke balans. Alphabet heeft aangekondigd voor $50 mrd aan eigen aandelen te gaan inkopen. Dat zal ook een licht positieve invloed op het aandeel hebben. Ik zie geen redenen om mijn advies voor het aandeel Alphabet te veranderen, het blijft ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!