Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Analisten Stephen Hendriks, 24 apr 2021 09:00

HSBC | Dividendaandelen voor een bovengemiddeld koersverloop

0 0 Leestijd ongeveer

Een hoog dividendrendement gaat vaak gepaard met een zwakke koersontwikkeling, maar HSBC ziet een oplossing. Aan de hand van drie selectiecriteria benoemt de bank dividendaandelen voor op de 'groeilijst'.

Het afgelopen jaar was buitengewoon beroerd voor beleggers die voor hun inkomen afhankelijk zijn van dividenduitkeringen. Aandelen waarvan het dividend werd verlaagd of geschrapt kregen flinke klappen. De Europese aandelen met het hoogste dividendrendement presteerden tussen eind 2019 en begin november 2020 bijna 20% slechter dan de aandelen met het laagste dividendrendement, zo berekende HSBC.

Toch is de zwakke koersontwikkeling van aandelen met een bovengemiddeld hoog dividendrendement zeker geen recent fenomeen, constateert HSBC. Wereldwijd blijven de ‘hoog renderende’ aandelen al twintig jaar achter bij de brede index. Europa laat een soortgelijk beeld zien, al begon de zwakke prestatie vooral vanaf 2014. Dat verbaast HSBC niet. Aandelen met een bovengemiddeld hoog dividendrendement vallen voor een groot deel in de categorie ‘waarde-aandelen’.

Inkomen

Sinds de aankondiging over de effectiviteit van het Pfizer/BioNTech vaccin begin november heeft deze groep aandelen – en daarmee dus ook de aandelen met een hoog dividendrendement – een enorme opmars laten zien. Volgens HSBC bestaat 60% van de best presterende Europese aandelen sinds november 2020 uit aandelen met een bovengemiddeld hoog dividendrendement. De (vrees voor een) stijgende rente was een belangrijke motor achter de goede prestatie van waarde/hoogrenderende aandelen. HSBC ziet de rente echter niet veel verder stijgen waardoor het opwaarts potentieel van waarde-aandelen beperkt is.

Tegelijkertijd blijft de vraag naar beleggingen met een betrouwbare en aantrekkelijke inkomstenstroom. Dat inkomen is nauwelijks in andere vermogenscategorieën dan aandelen te vinden. In Europa ligt het dividendrendement van 70% van de aandelenbeurs boven het gemiddeld effectief rendement op bedrijfsobligaties.

Selectie

Nog steeds zijn aandelen met een hoog dividendrendement in ruime mate beschikbaar in Europa. Het probleem voor beleggers is echter dat een hoog dividendrendement vaak gepaard gaat met een teleurstellend koersverloop. HSBC probeert dit probleem op te lossen met selecties van aandelen met een hoge dividendgroei, een gestage groei op de lange termijn en/of een stabiel dividend gecombineerd met lage schommelingen in de winstgroei.

Deze drie selectiemethoden tellen ieder twintig aandelen. De namen die in twee van de drie lijsten voorkomen zijn het Italiaanse nutsbedrijf A2A, Novartis, LEG Mobilien, Legal & General, Schneider Electric, Pose Italiana, Deutsche Post, LafargeHolcim, Boliden en het Finse telecomconcern Elisa. ASMI is de enige Nederlandse vertegenwoordiger op de (groei)lijst van HSBC.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!