Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 21 apr 2021 10:50

Beurzen vandaag | Veel cijfers en hogere koersen

0 0 Leestijd ongeveer

De AEX herstelt met 1% winst in de ochtendhandel. Het regent cijfers met onder meer ASML en Heineken en gisteren nabeurs in de Verenigde Staten Netflix.

Na de flinke verkoopgolf gisteren herstelt de AEX vandaag met een winst van 1% op ruim 707 punten. Grootste stijgers zijn ASML en Heineken die allebei met meevallende cijfers kwamen. De brouwer wint 3,5% nadat het beter dan verwachte bierverkopen in het eerste kwartaal rapporteerde.

Heineken zag de volumes stabiliseren waarbij stijgende verkopen in Afrika en Azië de sterke volumedaling in Europa compenseerden. Voor het tweede kwartaal voorziet Heineken een herstel, waarbij het wel een slag om de arm houdt wijzend naar de voortgang van het vaccineren.

ASML

Ook ASML doet het goed met 4,7% koerswinst na cijfers over het eerste kwartaal. De chipmachinebouwer zag een sterke vraag naar zijn producten dankzij de wereldwijde tekorten aan semiconductors en verhoogde de outlook voor 2021, waarin het nu rekent op een omzetgroei van maar liefst 30%.

Vopak

Midkap-aandeel Vopak is één van de grootste dalers na teleurstellende kwartaalcijfers. Het tankopslagbedrijf rapporteerde een ebitda-resultaat van €200,4 mln, terwijl analisten hadden gerekend op €211 mln. 

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • ASML +4,7%
 • Heineken +3,5%
 • Air France-KLM +3,4%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Vopak -5,4%
 • Flow Traders -4,6%
 • Takeaway.com -3,9%

Europa

Elders in Europa zien we ook een mooi herstel met een plus van 0,8% voor de Eurostoxx50-index. Ook hier voert ASML de winnaars van de dag aan, gevolgd door de Belgische sectorgenoot van Heineken AB InBev, dat meelift op de resultaten van het Nederlandse bedrijf. AB InBev komt zelf op 6 mei met cijfers over het eerste kwartaal. Echt grote neerwaartse uitschieters zijn er niet met Prosus als grootste daler met een min van nog geen 1%.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • ASML +4,7%
 • AB InBev +2,7%
 • ING +1,8%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Prosus -0,9%
 • BMW -0,8%
 • Adyen -0,8%

VS

De Amerikaanse beurzen sloten gisteren na een wilde sessie toch behoorlijk lager ondanks een herstel tegen het slot van de handel. De Dow verloor uiteindelijk 0,8% op 33.821 punten en vooral techaandelen hadden een zware dag, met een min van 0,9% voor de Nasdaq. Grootste dalers waren de halfgeleider- en softwareaandelen, die weer een stap terugdeden na het herstel de afgelopen weken.

Spoorvervoerder Kansas City Southern (KSU) sloot 15% hoger nadat ook Canadian National een bod (van $33,7 mrd) op het Amerikaanse bedrijf deed. Eerder had Canadian Pacific al een bod gedaan op de concurrent van CSX. De hele sector profiteert van de overnamestrijd, waarbij wel moet worden opgemerkt dat Dividendportefeuille-aandeel CSX nabeurs een stapje terugdeed na de jongste kwartaalcijfers (volgende week meer hierover).

IBM en Johnson & Johnson

Binnen de Dow was ‘loser’ IBM ditmaal de grootste stijger na opvallend sterke cijfers over het laatste kwartaal. IBM, dat zichzelf later dit jaar zal opsplitsen, kwam met beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal en voorziet omzetgroei in heel 2021 dankzij de cloud-activiteiten.

Farmaceut Johnson & Johnson steeg op het nieuws dat het Covid-19-vaccin toch goedgekeurd is in Europa. Ook maakte het Dividendportefeuille-aandeel bekend het dividend met 5% te verhogen, goed voor alweer het 59ste opeenvolgende jaar op rij van verhogingen door deze Dividend Aristocrat.

Verliezers

Grootste verliezers waren Boeing en Nike. De vliegtuigbouwer kreeg een tik op het nieuws dat de financiële topman in juli opstapt. Nike leverde eveneens ruim 4% in na een lager advies door de analisten van Citigroup, die van ‘kopen’ naar ‘houden’ gaan met een koersdoel dat zakt van $160 naar $140. Citigroup denkt dat Nike op korte termijn onder druk komt te liggen door een lagere groei in China als gevolg van het conflict over commentaar van Nike en andere westerse bedrijven over de herkomst van katoen in het land.

Tot slot dan nog Netflix, dat nabeurs een grote dreun kreeg na cijfers over het eerste kwartaal, waarin het aantal nieuwe abonnementen minder snel groeide dan verwacht. Het aandeel zakte ruim 10% in, waarmee $25 mrd aan beurswaarde in rook opging.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • IBM +3,8%
 • Johnson & Johnson +2,3%
 • UnitedHealth Group +1,7%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Boeing -4,1%
 • Nike -4,1%
 • Goldman Sachs -3,3%

Grafiek van de Dag | Netflix

Netflix krijgt vandaag waarschijnlijk een grote dreun in New York na tegenvallende abonnementscijfers in het eerste kwartaal. De streamingreus wist in het eerste kwartaal 3,98 miljoen nieuwe betalende abonnees toe te voegen, terwijl analisten hadden gerekend op 6,26 miljoen nieuwe abonnementen. Bovendien verwacht Netflix in het tweede kwartaal 1 miljoen nieuwe abonnementen, tegen de consensus die uitgaat van 4,8 miljoen. Het aandeel Netflix sloot gisteren op $549,57, waarmee er in 2021 sprake is van 1,6% koerswinst. Nabeurs zakte het aandeel weg tot minder dan $500.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.