Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Opinie Wim-Hein Pals, 20 apr 2021 13:49

Opkomende markten als cosmetisch walhalla

0 0 Leestijd ongeveer

Het interessante van jonge groeimarkten is dat ze in meerdere opzichten achterlopen op het Westen. Dat geldt zeker voor het besteden van zuur verdiende centjes aan cosmeticaproducten.

De bevolking in opkomende landen geeft nog heel weinig uit aan dergelijke luxe consumentenproducten. De penetratie van cosmetische producten is extreem laag in opkomende markten, maar loopt tegelijkertijd wel sterk op. Het arme deel van de bevolking is niet zo bezig met hoe ze eruit zien, maar de middenklasse richt zich steeds meer op uiterlijk vertoon én is gevoelig voor allerlei gezondheidstrends.

Almaar meer producten worden gebruikt om enerzijds het lichaam beter te verzorgen met crèmes en shampoos, anderzijds om er beter uit te zien op sociale media als WeChat en TikTok. Bovendien is de samenleving van Noord-Azië voorbij de lockdown en al enige maanden open. Er goed uitzien in het uitgaansleven is voor zowel mannen als vrouwen weer van groot belang.

Voor een vergelijkingsoverzicht komen we vanwege de bevolkingsaantallen al snel uit op China, India en Indonesië. Per hoofd van de bevolking besteden Chinezen jaarlijks gemiddeld nog geen $25 aan huidverzorgingsproducten, tegen ruim $65 in de VS. De big spenders als het gaat om huidverzorging zijn echter de Koreanen en de Japanners, die elk jaar ruim $125 respectievelijk $135 uitgeven aan cosmetica. De Indiër en Indonesiër zijn in dit opzicht het tegenovergestelde van de Japanner, en halen het tientje nog niet eens als het gaat om besteding aan huidverzorging.

Premiesegment

Vanaf de huidige bestedingsniveaus in opkomende markten is het makkelijk groeien en dat gaat dan ook gebeuren de komende jaren. Hierop kun je als belegger goed inspelen door de juiste bedrijven in die sector op te nemen in je portefeuille en rustig af te wachten totdat de Chinese en Indiase niveaus zijn verdubbeld (maar dan nog steeds beduidend onder het Amerikaanse niveau zitten).

Een belangrijke onderscheidende factor hierbij is het premiesegment, dat wil zeggen het dure segment waarin over het algemeen de westerse cosmeticabedrijven vooralsnog de dienst uitmaken. Daar valt de grootste groei te behalen. Dat neemt niet weg dat lokale cosmetische producten ook een belangrijke niche vormen, om de eenvoudige reden dat de mensen lokale producten waarin eigen kruiden en ingrediënten verwerkt zijn vaak prefereren. Voor veel bedrijven blijft het dus nog wel even een cosmetisch walhalla in opkomende markten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.