Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 9 apr 2021 12:00

Valse start obligaties uit opkomende landen

0 0 Leestijd ongeveer

Net als veel andere vastrentende beleggingen hebben obligaties uit opkomende landen meer last dan profijt van het verbeterde economische sentiment. Valutategenwind maakt de situatie voor deze obligaties nog erger.

Het zicht op heropening van de wereldeconomie heeft de aandelen- en grondstoffenmarkten dit jaar een zet in de rug gegeven. Voor de obligatiemarkten is een aantrekkende economie echter aanmerkelijk minder gunstig gebleken, en obligaties uit opkomende landen vormen daar geen uitzondering op.

Eind vorig jaar hadden strategen daar nog een heel andere verwachting over, stelt Société Générale. Volgens de Franse bank was de consensus onder deze analisten dat een herstel van de wereldeconomie in combinatie met een ruim monetair beleid zou leiden tot een forse instroom van kapitaal in opkomende landen, met gunstige gevolgen voor de financiële markten in deze regio. De praktijk pakt echter anders uit voor de staatsobligaties uit opkomende landen.

Dat geldt niet alleen voor de leningen die zijn uitgegeven in dollars, maar ook voor die in lokale valuta’s, zo blijkt uit het koersverloop van twee iShares-ETF’s die in dit type lening beleggen. De koers van de iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF – met een beheerd vermogen van $7,8 mrd – daalde dit jaar 5,6%. Dankzij herbelegging van de ontvangen coupon was het totaalrendement van -4,7% iets hoger.

Kredietwaardigheid

Ook de ETF die belegt in de in lokale valuta’s uitgegeven staatsobligaties uit opkomende landen presteert dit jaar zwak. De koers van deze iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF – met een beheerd vermogen van $5,5 mrd – staat dit jaar maar liefst 7,9% in de min. Ook inclusief herbelegd dividend bedraagt het verlies nog bijna 6%. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Zorgen over de kredietwaardigheid van opkomende landen behoren daar echter niet toe. De risico-opslag – het extra rendement bovenop de veilige tienjarige Amerikaanse staatsleningen – van dollarleningen van opkomende landen is dit jaar namelijk per saldo nauwelijks veranderd.

De hoofdoorzaak van de zwakke prestaties van staatsobligaties uit opkomende landen is de stijging van de Amerikaanse tienjaarsrente van 0,92% eind 2020 tot 1,64% nu. De Amerikaanse tienjaarsrente is hét referentiepunt voor de financiële markten en deze trok daarom het effectief rendement van staatsobligaties uit opkomende landen mee omhoog. Effectief rendement en koers bewegen tegengesteld, dus een stijging van het effectief rendement correspondeert met een lagere koers.

Mandje

Daar komt nog een ongunstig valuta-effect bij in de vorm van een sterkere dollar. Er wordt een fors herstel van de Amerikaanse economie verwacht – geholpen door de steunmaatregelen van de regering-Biden – waardoor niet alleen de lange rente, maar ook de dollar stijgt.

De J.P. Morgan Emerging Markets Currency Index zet een mandje met valuta’s uit opkomende landen af tegen de Amerikaanse dollar. In de laatste acht maanden van vorig jaar wonnen de opkomende valuta’s terrein op de dollar, Obligaties uit opkomende landenmaar deze valuta-index is dit jaar naar het gebruikelijke patroon gedraaid. Al jarenlang daalt namelijk het mandje met valuta’s uit opkomende landen ten opzichte van de dollar en dat raakt de in lokale valuta’s uitgegeven staatsobligaties midscheeps (zie grafiek). Bovendien waren de ‘opkomende staatsobligaties’ vorig jaar al flink op het verwachte economisch hersteld vooruit gelopen. Het effectief rendement van de dollarvariant lag eind vorig jaar op het laagste niveau sinds medio 2013.

Prijzige obligaties uit opkomende landen

Nog steeds bieden staatsobligaties uit opkomende landen een aanzienlijk hoger effectief rendement dan Amerikaanse of Europese staatsobligaties. Dat heeft echter wel een prijs. Want ook op het huidige effectief rendement en de huidige risico-opslag blijven staatsobligaties uit opkomende landen toch nog wel kwetsbaar voor een eventuele verdere stijging van de Amerikaanse rente. Ook bieden deze leningen niet al te veel bescherming tegen mogelijk oplopende inflatie en verder dalende valuta’s.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!