Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 7 apr 12:21

Advieswijziging | Nedap streeft ambitieuze doelstellingen na

0 0 Leestijd ongeveer

Technologiebedrijf Nedap heeft vorige maand zijn nek uitgestoken met een nieuw strategisch plan genaamd ‘step up’ voor de periode 2020-2025. Gezien de sterke koersstijging van het aandeel moet het nu wel gaan leveren.

Nedap wil in alle markten waarin het actief is marktleider worden. Daarvoor zijn hoge enkelcijferige autonome groeipercentages nodig en alleen dan kan de voor 2025 ten doel gestelde ebit-marge van 15% behaald worden. Opschalen heet dat en Nedap ziet daartoe kansen in alle marktniches waarin het actief is. Het zal wel een geleidelijk proces zijn.

Nedap maakt het voorbehoud dat de coronacrisis in de loop van dit jaar onder controle komt. Over de periode 2016-2020 kwam de autonome groei niet verder dan 3,8% per jaar. Voor de ebit-marge lag de vorige doelstelling op 10% plus. Alleen over 2018 rolde er een marge van 10% uit en vorig jaar was dat 9%.

Ook de ondergrens voor de solvabiliteit is verhoogd, van 45 naar 50%. De huidige solvabiliteit bedraagt 62%. De schuldratio, nettoschuld/ebitda, mag niet boven de 1,5 komen. Nedap heeft momenteel een nettokaspositie.

Markten met grote kansen

Grote kansen liggen mijns inziens vooral in de retailmarkt, waarin Nedap met Rfid, chips voor identificatie, de voorraden in kaart kan brengen, en dat op multichannel niveau dus zowel online als in de fysieke winkel. Deze Rfid-chips zijn ook toepasbaar in security-systemen en Livestock Management.

Vooral bij deze laatste genoemde markt zijn legio groeimogelijkheden. Veehouderijen in met name China worden steeds groter en hebben technologie nodig om de productie te optimaliseren. Interessant is ook dat Nedap op termijn nieuwe markten denkt te kunnen betreden met bestaande technologie.

Aandeel Nedap naar ‘houden’

Worden de targets dit keer wel behaald, dan spreken we over een winst per aandeel van circa €5 in 2025. Over 2020 kwam dit resultaat uit op €2,13. De koers van het aandeel is al ver vooruitgelopen. Feit is wel dat inmiddels ruim 20% van de omzet een terugkerend karakter heeft via software-updates en dat rechtvaardigt een hogere waardering.

Ook dit jaar zal nog lastig zijn en een beperkte winstgroei opleveren. Op termijn zie ik het aandeel Nedap verder stijgen, maar het bedrijf moet tussentijds wel presteren. Het dividendrendement van 4% plus is aantrekkelijk en bij de huidige k/w van 24 verlaag ik het advies van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Componentenschaarste
Nedap heeft aangegeven dat de omzet over het eerste kwartaal met 2% is gestegen vergeleken met dezelfde, goede, periode vorig jaar. Retail en Security daalde, terwijl Livestock Management en enkele andere marktgroepen verder groeiden. De terugkerende omzet steeg met nog eens 13%. Tegelijk maakt Nedap gewag van een uitdagende componentenmarkt.

Productieleveringen naar de klant worden steeds lastiger en het bedrijf sluit vertragingen in de komende maanden niet uit. Dat zou omzetgroei kunnen kosten. Ook kan dit in combinatie met stijgende transportkosten de marge onder druk zetten. Daarmee is er gelijk een eerste hobbel richting de nieuwe doelen. Ook covid beïnvloedt nog de markten. Nedap waagt zich dan ook niet aan uitspraken over 2021. Op 12 april noteert het aandeel ex-dividend (€2,25).

De auteur heeft een positie in Nedap

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!