Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Portefeuilles Menno van Hoven, 6 apr 2021 14:08

Dividendportefeuille | Bijgekochte chipaandelen stelen de show

0 0 Leestijd ongeveer

Het rendement van de Dividendportefeuille over 2021 is opgelopen tot 10,2%, met op weekbasis (wederom) de chipaandelen als grote uitblinkers. Het totaalrendement van de portefeuille stijgt naar +294%.

Op weekbasis is het wederom de techsector, goed voor een weging van inmiddels 17,9% in de Dividendportefeuille, die de kar trekt. De grootste uitblinkers waren Teradyne (+16,5%) en Monolithic Power Systems (+11,2%), op afstand gevolgd door Tecan (+7%), Microsoft (+5,9%) en Texas Instruments (+5,8%).

Investeringen chipsector

De halfgeleidersector profiteert optimaal van de blijvend sterke vraag naar chips. Tekorten, prijsverhogingen en forse investeringen in de sector duwen de koersen van deze aandelen omhoog. de Amerikaanse president Biden wil $50 mrd investeren in de chipsector, Intel wil dit jaar $19 mrd tot $20 mrd investeren en het Taiwanese TSMC heeft laten weten $100 mrd te willen investeren in meer productiecapaciteit.

Dat is vooral zeer gunstig voor Teradyne, dat testsystemen voor halfgeleiders maakt die bovendien steeds complexer worden. Dit zal de komende jaren voor een bovengemiddeld sterke omzetgroei voor dit Dividendportefeuille-aandeel (blijven) zorgen. Zowel Teradyne als Monolithic werd in maart bijgekocht na een koersdip en dat betaalt zich nu al uit. De in totaal vijf chipaandelen zijn nu goed voor zo’n 11% van de totale Dividendportefeuille.

Herbeleggen

Bij de slotkoersen van 31 maart werd het dividend uit het eerste kwartaal volledig herbelegd in de aandelen die dat dividend hebben uitgekeerd. In totaal ging er zodoende €1150 aan nieuwe cash in de portefeuille. Het belangrijkste dividendkwartaal is inmiddels begonnen, met veel Europese aandelen die ex-dividend noteren. Tecan trapt op 15 april af, gevolgd door Ahold op 16 april en Henkel op 19 april.

Door de steeds verder oplopende beurskoersen zakt het gemiddelde dividendrendement van de Dividendportefeuille wel steeds verder terug tot een nieuw dieptepunt van momenteel 1,7%. Herbeleggingen en dividendgroei houden de veel sneller stijgende koersen simpelweg niet bij.

Dividendportefeuille | Bijgekochte chipaandelen

Het totaalrendement van de Dividendportefeuille is nu +294%. De grootste stijger in 2021 is Intel met +33,6%. Dat is nog exclusief het gunstige valuta-effect, met een winst van nog 3,5% van de dollar ten opzichte van de euro. Grootste daler in 2021 is nu Castellum met -5,2%. Het Zweedse vastgoedaandeel noteerde wel ex-dividend voor SEK3,45.

De grootste stijger sinds de start in 2011 is Microsoft, dat gisteren sloot op een hoogste koers ooit. De zwaargewicht (weging 5,1%) is nu goed voor een totaalrendement van 1125,6% binnen de Dividendportefeuille, wat nog exclusief het per saldo gunstige wisselkoerseffect is.

De grootste verliezer sinds de start blijft Henkel, dat de afgelopen weken echter wel een sterke comeback maakte en vorige week nog tussentijds de outlook verhoogde door een onverwacht sterke vraag in het eerste kwartaal van 2021. Henkel is nu nog goed voor een verlies van 13,6% sinds ik in 2017 en 2018 het Duitse aandeel in twee etappes kocht.

  • Rendement 2021: +10,3%
  • Rendement sinds start: +294,1%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!