Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Educatie Ivan Snurer, 4 apr 2021 16:00

Het gevecht tussen waarde en groei

0 0 Leestijd ongeveer

De recente inhaalslag van waarde-aandelen roept de vraag op of hiermee de langverwachte stijlrotatie van groei naar waarde nu echt begonnen is. Is het wellicht eerder een opleving dan een langdurige verschuiving? Het is voorbarig te stellen dat de rentes verder zullen blijven stijgen.

Groeibeleggers kopen aandelen met een snelle winstgroei, zelfs wanneer deze aanwijsbaar duur zijn. Waarde-beleggers daarentegen hebben een uitgesproken voorkeur voor goedkope aandelen. Er komt wat verbeeldingsvermogen bij kijken, maar in de huidige markt is het voor de laatste groep geen sinecure om klassieke waarde-aandelen te vinden. Veel aandelen noteren tegen piekniveaus. Maar eigenlijk zijn ondergewaardeerde aandelen met een aanwijsbare grond voor herwaardering altijd wel dun gezaaid.

Het verschil tussen groei en waarde zit hem in de verwachtingen. Beleggers betalen vaak meer voor aandelen van bedrijven die bovengemiddeld groeien omdat ze optimistisch zijn over de toekomst. Bij waarde-aandelen horen daarentegen saaie verhalen. Het zijn bedrijven waarvan de winst mondjesmaat stijgt. En hoewel klassieke waarde-aandelen meer dividend betalen dan groeiaandelen, verwacht de markt niet veel van ze en zijn ze laag gewaardeerd.

Niet alleen is de stijlvoorkeur van beleggers cyclisch, groei en waarde-strategieën verschillen als beleggingsstijl fundamenteel van elkaar. Dat leidt ertoe dat op verschillende momenten de ene strategie beter presteert dan de andere. Klassieke waarde-aandelen stelen op Wall Street sinds september de show, daarvoor was de groeistrategie jarenlang dominant. In Europa zagen we hetzelfde beeld, maar dan twee weken later.

Dominante periode

Elke periode waarin groeiaandelen dominant zijn, wordt gevolgd door een periode waarin waarde-aandelen bovengemiddeld presteren. Doorgaans duurt zo’n cyclus waarin twee stijlrotaties plaatsvinden minder dan 20 jaar, maar de vorige telde 21 lentes. Het begon in maart 2000 met het uiteenspatten van de internetzeepbel. Waarde-aandelen presteerden tot 2008 erg sterk, maar vanaf de financiële crisis tekenden groeiaandelen voor een superieur rendement. Waarde heeft echter sinds een half jaar opnieuw de wind in de zeilen.

Als de langverwachte stijlrotatie van groei naar waarde nu echt begonnen is, dan is het voor beleggers zeker nog niet te laat om over te stappen. De kans is groot dat bij een duurzame verschuiving richting waarde, deze aandelen jarenlang de boventoon zullen voeren. Waarde-aandelen presteren doorgaans sterk wanneer de economie herstelt van een recessie of als de waarderingsverschillen sterk toegenomen zijn.

Aandelen met een lage waardering en lage groei hebben echter een katalysator nodig om beter te kunnen presteren. Op microniveau kan dat een reorganisatie of de verkoop van een noodlijdend bedrijfsonderdeel zijn, op macroniveau is dat inflatie of een strakker monetair beleid. Vaak is de trigger van een stijlrotatie een marktcorrectie, zoals de impact van de huidige pandemie. In de coronacrash bleek evenwel dat klassieke waarde-aandelen juist harder daalden dan de aandelen van grote technologiebedrijven.

Waarde outperformt nu

De huidige outperformance van waarde-aandelen wordt toegeschreven aan de rente. De laatste jaren daalde die almaar verder. Sinds de zomer van vorig jaar is de rentevergoeding op Amerikaanse staatsleningen echter verdrievoudigd. Dat komt door de verwachte inflatie als gevolg van de stijgende prijzen op de internationale oliemarkten en de later dit jaar aantrekkende economie. Dat sentiment slaat over op Europa, waar de negatieve tienjaarsrentes naar waarden boven de 0% kruipen.

waarde

Een hogere rente op staatspapieren heeft directe gevolgen. Het uitlenen van geld aan overheden wordt gezien als een zeer veilige vorm van beleggen. Als daarop de rentevergoeding hoger is, dan neigen defensieve beleggers sneller tot het verkopen van riskante aandelen om hun geld in veilige obligaties te beleggen. Het gevolg: dalende koersen, vooral van groeiaandelen.

Het is echter nog te voorbarig om te stellen dat de rentes verder blijven stijgen. De Federal Reserve houdt de rente nog ruim twee jaar laag en de Europese Centrale Bank handhaaft haar ruimhartige monetaire beleid nog minimaal een jaar. Zolang de dalende trend van de lange rente nog steeds intact is, is het grote gevecht tussen waarde en groei nog niet beslecht.

waarde vs groei

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!