Updates

Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

TotalEnergies

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
houden
Advies Jeroen Boogaard, 30 mrt 2021 10:57

Caterpillar | De weg ligt open

0 0 Leestijd ongeveer

Na een zwak coronajaar springen alle lichten weer op groen voor graafmachineproducent Caterpillar. Beleggers in het aandeel Caterpillar lopen echter hard van stapel en sorteren flink voor op nieuwe recordwinsten in de komende jaren.

De koers van het aandeel Caterpillar is vanaf begin januari met 26% gestegen en laat daarmee de S&P 500 (+5%) ver achter zich. Als cyclisch bedrijf profiteert Caterpillar van de rotatie van groei-naar waarde-aandelen, die op gang kwam na het vaccinnieuws en grootschalige steunpakketten in de coronacrisis. Bovendien waren de cijfers over het vierde kwartaal beter dan verwacht. Weliswaar daalde de aangepaste winst per aandeel van $2,71 naar $2,12, maar dat was een stuk beter dan de consensusraming van $1,49.

Over heel het jaar kwam de winst per aandeel uit op $6,56, tegen $11,40 in 2019. De omzet daalde met 22% naar $41,7 mrd. De dienstentak (-13%) dempte de forse krimp van de machineverkopen enigszins. De operationele winstmarge verbeterde in het vierde kwartaal en kwam over geheel 2020 uit op 11,8%, nog binnen de doelstelling van 10-21%.

Beter 2021 verwacht  

Hoewel er geen concrete winstprognose werd gegeven, liet het bestuur zich voorzichtig optimistisch uit over dit jaar. Zo zal de winstmarge in het eerste kwartaal licht hoger uitkomen vergeleken met het vierde kwartaal, bij een verbeterde eindvraag en een toename van de dealervoorraden. Over geheel 2021 verwacht het bedrijf een hogere omzet.

De bouwdivisie (40% van de omzet) profiteert van de aanhoudend goede vraag op de Amerikaanse huizenmarkt en in China. Ook blijft de directie positief over de mijnbouw (19% van de omzet) gezien de sterke stijging van de metaalprijzen. Energie/transport (41%) kan bovendien gaan profiteren van de opgelopen olie- en gasprijzen. Op de middellange termijn spelen de grootschalige investeringsplannen in infrastructuur het bedrijf in de kaart.

De markt gaat daarom uit van een sterk winstherstel, naar $8,21 per aandeel in 2021 en $10,73 in 2022. Stijgt de marge de komende jaren naar de bovenkant van de beoogde bandbreedte, dan ligt zelfs een wpa van ruwweg $17 in het verschiet. Beleggers lopen hier echter wel erg op vooruit en betalen inmiddels 21,5 keer de winst voor 2022. Dat is aan de hoge kant voor een cyclisch bedrijf met enorme pieken en dalen. Ondanks de sterk verbeterde vooruitzichten blijft het advies voor het aandeel Caterpillar daarom beperkt tot ‘houden’.

Opnieuw hoger dividend Caterpillar
Caterpillar behield vorig jaar zijn status van Dividend Aristocrat en keerde ondanks de coronacrisis een hoger dividend uit van $4,12 ($3,78 in 2019). Daarmee groeit het dividend al 27 jaar op rij. De onderneming keert normaliter elk jaar haar gehele vrije kasstroom (exclusief de financiële tak) uit aan de aandeelhouders, via dividend en aandeleninkoop.

Vorig jaar was dat zelfs 110%, oftewel $3,4 mrd. De balans kan het hebben, want met een ratio nettoschuld/ebitda van slechts 0,4 is Caterpillar praktisch schuldenvrij. Niet voor niets heeft het bestuur voor 2021 alweer een hoger dividend in het vooruitzicht gesteld. Ook het aandeleninkoopprogramma zal worden hervat. Het actuele dividendrendement van 1,8% is overigens bescheiden.

JAARCIJFERS
In $ mrd 2020 2019
Omzet 41,8 53,8
Bedrijfsresultaat 4,6 8,3
Aangepaste wpa (in $) 6,56 11,40

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!