Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Fed moet kiezen tussen twee kwaden

0 0 Leestijd ongeveer

Door de extreem lage rente zijn aandelenbeurzen alsmaar hoger geklommen, maar nu neemt de inflatie ook toe. Klem tussen twee vuren opteert de Fed voor (tijdelijk?) hogere inflatie. Goud zou moeten profiteren.

In reactie op de coronacrisis heeft de Amerikaanse Fed de rente zo ver verlaagd dat de gemiddelde 30-jaars hypotheekrente begin dit jaar naar een historisch dieptepunt van 2,65% is gezakt. Vorig jaar zomer waren de 10-jaars AAA-gewaardeerde bedrijfsobligatierendementen al naar een diepterecord van 2,14% gedaald. Tegelijkertijd zijn aandelenmarkten een waar beleggerswalhalla geworden met bijna dagelijks nieuwe hoogterecords. Simpel gezegd kunnen consumenten zó goedkoop lenen dat de huizenmarkt op volle toeren draait en zorgen de extreem lage financieringskosten voor bedrijven er mede voor dat aandelenmarkten in vuur en vlam zijn gezet.

Vloedgolf aan dollars

Door de monetaire teugels zo te laten vieren, lijkt de Fed inmiddels echter wel tussen hamer en aambeeld terechtgekomen. Aan de ene kant doemt namelijk het inflatiespook op, dat bovendien dreigender wordt naarmate meer dollars in de markt worden gepompt. Om van dat laatste een idee te krijgen: vorig jaar verhoogde de Fed het aanbod van dollars in het financiële systeem (M2) met ruim een kwart, de grootste jaarlijkse toename sinds 1943. De omvang van de Fed-balans nam in de afgelopen twaalf maanden toe met bijna een factor twee. Wat dat aangaat heeft de historie vaak genoeg bewezen dat het ongelimiteerd bijdrukken van geld kan uitmonden in (hyper)inflatie. Zimbabwe en Venezuela zijn recente voorbeelden, in een verder verleden is de Weimarrepubliek van bijna een eeuw geleden een extreem voorbeeld.

Aan de andere kant ligt de ontwikkeling van een aandelenzeepbel op de loer. Net als inflatieangst, worden ook marktbubbels vaak gevoed door lage rentes en een groeiende geldhoeveelheid. Neem de Amerikaanse Dow Jones Index: die noteerde recent op een piek van ruim 10% boven de hoogtepunten van vóór de coronapandemie, terwijl in dezelfde periode de bedrijfswinsten en -omzetten daalden en de bedrijfsschulden juist opliepen. En dat in omstandigheden waarin de consumentenbestedingen lager liggen dan pre-corona, terwijl de werkloosheidcijfers daar nog steeds boven staan. Hoewel dit op zijn zachtst gezegd niet de ideale omstandigheden zijn voor een gunstige ontwikkeling van de aandelenkoersen, ligt de gemiddelde koers-winstverhouding van bedrijven in de Dow inmiddels boven de 30 en die van de S&P500-bedrijven zelfs boven de 40.

‘Inflatie slechts tijdelijk’

Daarmee is de Fed dan ook in een patstelling terecht gekomen: wordt de rente verhoogd en de monetaire versoepeling teruggedraaid, dan vergroot dit de kans op een beurskrach. Laat de Fed de rente ongemoeid en de kwantitatieve verruiming op zijn beloop, dan riskeert het hogere inflatie. Toch was voorzitter Jerome Powell er vorige week al snel uit, toen hij tijdens de Fed-beleidsvergadering de eerder genoemde historische inflatiegevallen negeerde en liet doorschemeren de stijging van inflatie slechts als ‘iets tijdelijks’ te zien.

Beleggers denken daar, gezien de recente obligatie-uitverkoop, klaarblijkelijk anders over. Hun toegenomen inflatieangst – mede door de oplopende rente die gepaard gaat met dalende obligatiekoersen – is in de goudprijs echter nog niet terug te zien. Met het oog op de historisch positieve  correlatie tussen goud en inflatie zou dat echter een kwestie van tijd moeten zijn. In tegenstelling tot de aandelenmarkten, die ondanks lagere winsten en hogere schulden dus nog steeds tegen recordhoogtes aan staan, ligt goud momenteel ruim 16% onder zijn all-time high terwijl de inflatieverwachtingen in jaren niet zo hoog hebben gelegen. Alleen al op basis van die onderwaardering is het misschien verstandig om nu wat van het edelmetaal (bij) te kopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!