Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 16 mrt 15:33

OCI | Opleving gedragen door kansrijke basis

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel OCI is sinds eind oktober met ruim 80% gestegen. Behalve van een herstel in belangrijke eindmarkten, profiteert het bedrijf ook van schuldreductie en een meer duurzame focus.

De koersstijging van OCI werd de afgelopen maanden door allerlei factoren aangewakkerd. Het cyclische aandeel profiteert mee van het optimistische beursklimaat op de aandelenmarkten. Daarnaast is het een flinke opsteker dat de onderneming profiteert van de groeiende aandacht voor duurzame toepassingen. Tot slot is het stevige herstel op eindmarkten ook een belangrijke motor achter de koersopleving.

De methanolprijs in Europa en de Verenigde Staten is sinds het eind van de zomer omhoog geschoten van circa $200 tot meer dan $350 per ton. Op futuremarkten is de prijs zelfs al opgelopen tot meer dan $450. Bovendien is het bedrijf goed op weg om de grote schuldenlast te verkleinen. Eind december was de netto schuldpositie $3,7 mrd, terwijl dat eind 2019 nog $4,1 mrd was.

Schulden afbouwen

De schuldafbouw was een van de grote opstekers in de jaarcijfers die OCI op 25 februari publiceerde. De omzet groeide in 2020 met 15% naar $3,5 mrd en de aangepaste ebitda liep met 16% op naar $869,8 mln. Met name door hoge afschrijvings- en rentelasten werd het nettoresultaat echter nog met rode cijfers geschreven: -$177,7 mln, tegenover -$334,7 mln in 2019.

De vrije kasstroom kwam in het vierde kwartaal zelfs op $245,0 mln (2019: $43,4 mln). Die stevige kasinstroom is overigens voor een groot deel te danken aan eenmalige factoren en seizoeneffecten, zoals de levering van voorraden die het bedrijf tijdens de zomer had opgebouwd en het doorverkopen van CO2-emissierechten.

Aandeel OCI het kopen waard

Op basis van de financiële cijfers is het aandeel OCI flink aan de prijs. Beleggers betalen 25 maal de verwachte winst voor het lopende jaar. Als het herstel in eindmarkten doorzet, ziet de k/w van 15 over 2022 er echter een stuk gunstiger uit. Daar komt bij dat de groeiende aandacht voor groene energie en duurzaam beleggen bijdraagt aan een positieve nieuwsstroom rond het aandeel.

Daar draagt OCI overigens zelf ook aan bij, bijvoorbeeld door tijdens de ESG-dag van 8 maart de schijnwerpers te zetten op de kansen die er liggen voor waterstof bij de verschuiving richting duurzame energie. Hoewel het concern kwetsbaar is voor een omslag in het marktklimaat, blijft voor het aandeel OCI het koopadvies van kracht.

In € mln 2021 2020 2019
Omzet 3900,0 3474,1 3031,7
Aangepaste ebitda 1200,0 869,8 748,8
Nettowinst 160,0 -117,7 -334,7
CO2-vrij varen
OCI is een grote producent van kunstmest, methanol en andere brandstoffen. Hoewel de kunstmestmarkt sterk gedreven wordt door grondstofprijzen, profiteert de onderneming op de brandstofmarkt van een sterke onderliggende groei doordat steeds meer bedrijven op zoek gaan naar duurzamere alternatieven voor fossiele brandstoffen.

Een mooi voorbeeld zagen we eerder dit jaar, toen Maersk bekend maakte dat het nieuwe schepen op groene methanol wil laten varen. Het is een flinke opsteker dat de Deense containerrederij deze brandstof verkoos boven vloeibaar aardgas (LNG). In 2023 wil Maersk al het eerste CO2-vrije vrachtschip in de vaart nemen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!