Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Dividendportefeuille | Drie nieuwe aankopen en meer tech

0 0 Leestijd ongeveer

Dinsdag werd een flink aantal wijzigingen doorgevoerd, waarbij dividendgroei centraal stond. Ook werden de posities in de hardste dalers, Monolithic Power en Teradyne, verder uitgebreid na de scherpe koersdalingen van afgelopen week.

Het waren hectische dagen voor de Dividendportefeuille, die dankzij de voorheen zo achterblijvende sectoren als Consumer Staples en Basismaterialen relatief gezien uitstekend bleef liggen. Per saldo waren er ook op weekbasis meer stijgers dan dalers, waarbij de koersuitslagen wel extreem groot waren voor veel aandelen.

De grootste verliezers binnen de portefeuille waren de technologieaandelen. Zij werden aangevoerd door Teradyne en Monolithic Power, die ten opzichte van vorige week (slotkoersen maandag) maar liefst 22% van hun waarde verloren. Ook Texas Instruments, Broadcom en corona-uitblinkers Tecan en Coloplast behoorden tot de grootste slachtoffers van de sectorrotatie op de wereldwijde effectenbeurzen.

Daar stonden fraaie koerswinsten tegenover voor de veel defensievere en meer cyclische sectoren en aandelen met de gemiddeld genomen hogere dividendrendementen. Na Assa Abloy waren Henkel, HB Fuller, A.O. Smith, Unilever, PPG Industries, Diageo en Curtiss Wright de grootste stijgers, samen met (inmiddels oud-portefeuilleaandelen) Bayer en Danone.

Portefeuillewijzigingen


Op dinsdag 9 maart werd uiteindelijk een aantal (noodzakelijke) wijzigingen doorgevoerd binnen de Dividendportefeuille. Omdat Danone en Bayer het dividend allebei verlaagden, werd afscheid genomen van deze twee kwakkelende aandelen waar fundamenteel voor de lange termijn in principe verder niets mis mee is. Maar het draait bij de Dividendportefeuille allemaal om één ding: een jaarlijks groeiend dividendinkomen. Daar passen geen aandelen in die, afgezien van extreme omstandigheden zoals Covid-19, het dividend neerwaarts bijstellen.

Van Danone en Bayer naar Ahold en Wolters

Uiteindelijk werd Danone dinsdagmiddag verkocht op €57,20 en ging Bayer uit de Dividendportefeuille voor €53,40. De weging van deze twee aandelen bij elkaar opgeteld, zo’n 3,7%, werd in twee gelijke stukken van 1,85% geïnvesteerd in nieuwkomers Ahold Delhaize (€22,77) en Wolters Kluwer (€69). Deze twee aandelen van eigen bodem behoren wat betreft dividendgroei en -historie tot de absolute uitblinkers en passen daarom perfect binnen de portefeuille, zeker na het recente koersverloop (beide aandelen leverden flink in vanaf de top vorig jaar). De nieuwe aankopen worden in het omslagverhaal over Nederlands dividend deze week verder toegelicht.

In de Verenigde Staten werd Realty Income (weging 2,7%) dinsdag bij opening verkocht. Ook met het maandelijks uitkerende vastgoedfonds is helemaal niets mis. Helaas is het vastgoedfonds niet meer aan te schaffen bij broker degiro, wat in de praktijk betekent dat het dividend niet kan worden herbelegd, wat wel centraal staat bij de dividendportefeuille. Dat betekent ook dat voor het beleggingsfonds de positie in Realty Income niet verder uitgebreid kan worden en het dividend niet kan worden herbelegd. Daarom is actie nodig. Een belangrijke reden om het aandeel uit portefeuille te verwijderen is daarnaast toch zeker ook de mooie kans die deze week ontstond om enkele vervangers te kopen na een sterke koersdaling. Daarvoor moest cash vrijgemaakt worden en dan was Realty Income het meest voor de hand liggende aandeel, mede vanwege de laatste jaren wat terugvallende dividendgroei van ongeveer 3% op jaarbasis. Het aandeel, dat met 4,6% verreweg het hoogste dividendrendement van alle Amerikaanse posities had, blijft wel onderdeel van de Hoogdividendportefeuille van Beleggers Belangen. Realty Income werd dinsdag bij opening van Wall Street verkocht met een uiteindelijk totaalrendement van 37,4%.

Drie aandelen

De opbrenst van Realty Income werd geïnvesteerd in drie aandelen. Nieuw werd aangekocht L3Harris, een defensietechnologiebedrijf dat wordt gekenmerkt door een sterke dividendgroei (vorige maand werd het dividend met 20% verhoogd) en een fraaie historie. Belangrijker nog zijn de vooruitzichten voor L3Harris (ticker LHX) op lange termijn zeer goed. In het magazine van deze week komt L3Harris, dat een weging van 2% heeft binnen de Dividendportefeuille, als tip van de week uitgebreid aan bod. Het aandeel werd dinsdag gekocht tegen een koers van $191,49.

Naast L3Harris werd dinsdag bij opening van de Amerikaanse beurzen de positie in zowel Teradyne als Monolithic Power verder vergroot. Beide aandelen zakten op weekbasis maar liefst 22% waardoor een mooie kans ontstond om de weging weer iets op te trekken. Teradyne, dat dinsdag opende op $109 en sloot op $114,23, gaat van 1,5% weging naar 1,9% en Monolithic Power (openingskoers dinsdag $314,83, slotkoers $323,86)  gaat van 1,7 naar 2,0%.

Dividendportefeuille | Nieuwe aankopen en meer in tech

Nieuwe aankopen op korte termijn

Na de bovengenoemde wijzigingen wil ik op korte termijn nog enkele veranderingen doorvoeren binnen de Dividendportefeuille. Daarbij zal vooral het Europese portefeuillegedeelte verder onder handen worden genomen. Reckitt-Benckiser is de voornaamste verkoopkandidaat, mede vanwege het uitblijven van een dividendverhoging over 2020. Bovendien kan de weging van een aantal uitblinkers, zoals LVMH, CSX en Abbott, iets worden afgebouwd wat nieuw kasgeld oplevert voor 2, 3 of misschien 4 nieuwe aankopen.

Voor nu is de samenstelling van de Dividendportefeuille weer helemaal in orde, met dankzij de nieuwe aankopen van gisteren weer een flinke dividendgroei impuls. Ook bij de toekomstige nieuwe aankopen zal een sterk groeiend dividend weer de basis vormen.

  • Rendement 2021 (slotkoersen maandag): +2,4%
  • Rendement sinds start: +266,0%

De auteur heeft positie in alle in het artikel genoemde aandelen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!