Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden

Surgical Science | Hard omhoog

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden tipte ik de Zweedse smallcap Surgical Science Sweden, die virtual reality simulators maakt waarmee studenten en artsen in opleiding operaties kunnen oefenen. Na een slechte start kwam het aandeel dit jaar goed op dreef: de winst over 2021 bedraagt 35%.

Onder de kop ‘Zweedse uitblinker voor beleggers met lef’ tipte ik een jaar geleden, vlak voor de flinke koersdalingen in verband met de coronapandemie, het aandeel Surgical Science op een koers van SEK419. Verrekend voor een aandelensplitsing in mei 2020 (verhouding 1:5) is de tipkoers SEK 83,80. Vandaag staan we SEK125, waarmee het rendement voor de tip een mooie 48,9% is.

Surgical Science Sweden maakt op virtual reality gebaseerde trainingssystemen voor individuen en complete medische teams op het gebied van laparoscopie (kijkoperatie buikholte) en endoscopie. De tip vorig jaar was gebaseerd op de snelle groei en de sterke inzet van het bedrijf op (investeringen in) innovatie en marketing.

De tip was nadrukkelijk voor de (zeer) speculatieve belegger, gezien de sterke koersschommelingen en het feit dat het bedrijf uitsluitend in het Zweeds communiceert, wat het aandeel lastig te volgen maakt. Dat is een extra risico maar biedt natuurlijk ook kansen, omdat Surgical Science gezien de geringe omvang niet of nauwelijks werd gevolgd door analisten.

Schuldvrije balans

Centraal voor de tip vorig jaar stond naast de snelle groei en het interessante product vooral ook het feit dat Surgical Science winstgevend was en een schuldvrije balans had. Gezien de sterke groeivooruitzichten was de k/w van 52 destijds zeer schappelijk.

Inmiddels zijn we een jaar verder. Een jaar waarin er, nog afgezien van de aandelensplitsing, veel is gebeurd met het aandeel Surgical Science. Na het corona-dieptepunt in maart 2020 van (omgerekend voor de splitsing) minder dan SEK40, herstelde het aandeel pijlsnel naar een recordstand van SEK135 begin dit jaar. De tip is daarmee goed voor een koerswinst van bijna 50%, tegen een winst van slechts 9,3% (inclusief dividend) voor de Zweedse OMX-index. Dat onderstreept nog maar eens dat speculatief beleggen dubbel en dwars kan lonen in een stijgende markt.

Surgical Science, dat in januari de overname van de Amerikaanse sectorgenoot Mimic Technologies (robotchirurgie) aankondigde voor omgerekend $18 mln, kwam vorige week met cijfers over het vierde kwartaal van 2020. De kwam uit op SEK39,3 mln en de operationele winst steeg naar SEK12,6 mln. Ondanks corona groeide de omzet uiteindelijk licht, van SEK 101,5 mln in 2019 tot SEK104,8 mln in 2020.

Surgical Science nog altijd koopwaardig

Het bedrijf gaf geen concrete prognose, maar de analisten die het aandeel volgen rekenen voor dit jaar gemiddeld op een 80% hogere omzet van SEK 189 mln. Met een geschatte k/w van 113 blijft deze unieke en zeer interessante speler in een absolute groeimarkt koopwaardig, ook na de koersstijging van 34% in 2021.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.