Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 12 feb 09:40

Zoeken naar de krenten in de aandelenpap

0 0 Leestijd ongeveer

Professor Hendrik Bessembinder en zijn team van de Arizona State University hebben een database gebouwd met alle 26.168 aandelen die vanaf 1926 een beursnotering in New York hebben gehad.

Uit deze database, die is bijgewerkt tot 1 januari 2020, blijkt dat Apple het bedrijf is dat de meeste aandeelhouderswaarde heeft gecreëerd. Sinds de beursgang van Apple in 1981 hebben beleggers $1,6 bln verdiend. Nummer twee is Microsoft met $1,4 bln sinds april 1986. Exxon staat derde met $1 bln. Dit is vijf keer de huidige beurswaarde van Exxon, wat onder meer komt doordat de totale waarde van de dividenden in bijna honderd jaar flink is opgelopen.

Er zijn daarnaast 98 bedrijven die elk meer dan $100 mrd hebben toegevoegd en er zijn 783 Amerikaanse bedrijven die meer dan $10 mrd hebben verdiend voor de aandeelhouders. Er zijn daarnaast duizenden bedrijven die ‘maar’ tientallen miljoenen hebben toegevoegd. Volgens Bessembinder zijn er in totaal 11.032 aandelen die minimaal een dollar hebben toegevoegd. En er zijn daarnaast 15.136 aandelen die helemaal niets hebben opgebracht of zelfs verlies hebben opgeleverd. De grootste Amerikaanse kneus, die meer dan $100 mrd van aandeelhouders heeft verspeeld, is WorldCom.

Unibail

Ik vind het niet opvallend dat de meeste beleggers geen rendement behalen met hun aandelen. Een beursgang is voor sommige ondernemers nu eenmaal een mooie manier om maximaal te cashen. De mensen in de top van een bedrijf kunnen dan onbegrijpelijke dingen doen. Neem het in Nederland genoteerde Unibail-Rodamco-Westfield: dit bedrijf is een voorbeeld van hoe slecht het management vaak omgaat met de aandeelhouder.

Het aandeel Unibail-Rodamco-Westfield crashte van €250 naar €30 en het management wilde van de herfst op een nog lagere koers dan het dieptepunt van de mondiale crisis van 2008 de aandelen laten verwateren door een claimemissie. Een betere manier om aandeelhouderswaarde te vernietigen bestaat niet, behalve fraude zoals bij WorldCom.

De vier procent

Aan het eind van het onderzoek stelt Bessembinder de vraag hoeveel aandelen een hoger rendement laten zien dan T-Bills (extreem kortlopende staatsobligaties). 58% van de aandelen verliest van T-Bills en als gelijke rendementen of cijfers achter de komma worden meegenomen, dan presteert 96% van alle aandelen slechter dan kortlopende staatsobligaties. De Amerikaanse aandelenmarkt stijgt gemiddeld 7% per jaar, dankzij een selecte groep van 4% van de aandelen die extreem veel beurswaarde toevoegt.

Wil de belegger meer dan 7% per jaar behalen, dan moet hij in staat zijn om die 4% te identificeren. De belangrijkste les uit het onderzoek van Bessembinder is:  hoe beter gespreid uw beleggingsportefeuille, des te groter de kans dat u een van de extreem grote winnaars in bezit heeft. Die zal het verlies van het overgrote gedeelte van de portefeuille meer dan compenseren…

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.