Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Kredietkwaliteit Europese obligaties loopt achteruit

0 0 Leestijd ongeveer

Risicovolle Amerikaanse bedrijfsobligaties hadden lange tijd een duidelijk lagere credit rating dan hun Europese tegenhangers. Die ‘achterstand’ heeft Europa helemaal goedgemaakt en dat is niet iets om trots op te zijn.

Afgelopen augustus werd de onhoudbare schuldenlast Hema eindelijk te veel. Hoewel de obligatiehouders de couponbetalingen van juli lieten passeren, was kredietbeoordelaar Moody’s onverbiddelijk. Toen de couponbetalingen na dertig dagen nog steeds niet was voldaan, was er volgens Moody’s sprake van schending van de originele overeenkomst met obligatiehouders en dus van wanbetaling. Hema maakte daarmee deel uit van een piek in wanbetalingen in Europa die afgelopen augustus werd bereikt. In heel 2020 telde Moody’s uiteindelijk 38 wanbetalers met een gezamenlijke schuld van $36 mrd.

Dat was een flinke stijging ten opzichte van de twaalf wanbetalers met een totale schuld van $6 mrd in 2019. In vergelijking met de VS zijn de wanbetalingen in Europa zowel in aantal als in omvang van de schuld ondanks de coronacrisis nog beperkt gebleven. Dat zal volgens Moody’s-analist Laura Perez de komende twaalf maanden ook zo blijven. Perez verwacht dat het wanbetalingspercentage in Europa op 5 piekt en in de in de loop van dit jaar weer daalt tot het historisch gemiddelde van zo’n 3%. Daarbij gaat Moody’s uit van een aanhoudend economisch herstel en gunstige kredietvoorwaarden voor bedrijven.

Geen hosanna

Opvallend genoeg is de prognose voor Europese wanbetalingen niet alleen duidelijk lager dan die voor de VS (9%), maar ook lager dan in eerdere crises. Volgens Perez is het niet eerder vertoond dat de piek in wanbetalingen in een grote crisis in Europa zo veel lager ligt dan in de VS. De Moody’s-analist noemt drie redenen waarom dat niettemin zo kan blijven. Volgens haar is de Europese arbeidsmarkt robuuster dan de Amerikaanse, onder meer door introductie van arbeidstijdverkortingen in plaats van ontslagen. Ook zijn Europese bedrijven de coronacrisis met een gemiddeld hogere kredietwaardigheid in gegaan.

Daarnaast heeft de Europese obligatiemarkt een veel kleinere blootstelling aan bedrijven uit de zo getroffen olie- en gasindustrie. Toch is het niet allemaal hosanna op de Europese markt voor bedrijfsobligaties, laat Perez zien. In december 2019 had 37% van de niet-financiële bedrijfsobligaties in de VS een credit rating van Ba tot en met C. Dat zijn de onderste schalen van de highyield-markt waar het risico op wanbetaling het grootst is. In Europa viel in december 2019 slechts 28% van de highyield-leningen in deze schalen.

Verslechtering

In een jaar tijd is het voordeel in kredietwaardigheid van de Europese highyield-markt echter helemaal verdwenen. Volgens Moody’s had in december 2020 namelijk 39% van zowel de Europese als Amerikaanse highyield-markt een rating van Ba tot en met C. Dat is opmerkelijk, want het was gebruikelijk dat de gemiddelde kredietwaardigheid van de Amerikaanse highyield-markt minder was dan die in Europa. De afnemende kredietwaardigheid van de highyield-markt in Europa staat echter niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een bredere trend. Sinds december 2019 is de gemiddelde credit rating van Europese emittenten – overheden, financials en niet-financials – duidelijk gedaald.

In december 2019 was het solide ‘A’-segment nog goed voor ongeveer 37% van de Europese obligatiemarkt. Eind vorig jaar heeft nog slechts 20% van de Europese obligatiemarkt deze rating, laat Moody’s zien. Het snelst groeiende segment van de afgelopen twintig jaar is het kwetsbare Caa-C deel, dat is gestegen van ongeveer 2 tot zo’n 24%. Na iedere crisis – de implosie van de techbubbel in 2000, de kredietcrisis van 2007-2009 en de coronacrisis – volgde een verslechtering van de kredietwaardigheid, aldus Perez. De coronacrisis heeft de Europese highyield-markt op dat gebied zelfs op Amerikaans niveau gebracht en dat is niet iets om trots op te zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!