Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 11 feb 16:00

Dividend is geen vuurwerk

0 0 Leestijd ongeveer

De afgelopen weken kreeg ik verschillende keren een vraag van abonnees en beleggers over het rendement van de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen. De negatieve ondertoon was duidelijk voelbaar.

Teleurstelling en soms zelfs irritatie over het feit dat de door mij sinds september 2011 beheerde portefeuille maar nauwelijks van zijn plaats was gekomen de afgelopen maanden, terwijl veel aandelen enorme koersstijgingen hebben laten zien. Dat laatste klopt absoluut, maar het is wel goed om onderscheid te maken tussen verschillende sectoren, aandelen die wel en geen dividend betalen en ook de dividendhistorie en het gevoerde dividendbeleid zijn van belang. Centraal bij de Dividendportefeuille staat dat er uitsluitend wordt geïnvesteerd in aandelen met stabiel tot liefst jaarlijks groeiend dividend waarbij er bij voorkeur ook al een mooi trackrecord is opgebouwd.

Van dat type aandelen zijn er, zeker na coronajaar 2020 waarin veel bedrijven het dividend schrapten of verlaagden, met name buiten de Verenigde Staten steeds minder te vinden. Qua rendement blijven ‘saaie’ dividend(groei)aandelen de laatste maanden absoluut achter. Zo zijn de Amerikaanse Dividend Aristocrats in 2021 per 5 februari samen goed voor gemiddeld +1,5%. Ter vergelijking: de Dividendportefeuille plust dit jaar 3,1% en telt in 2021 eigenlijk nauwelijks echt grote uitschieters met Bayer en Intel (beide +17% YTD) als grootste stijgers. Dat zijn rendementen die in het niet vallen bij de vele momenteel zeer hippe, en daarom ook peperdure en vaak zeer risicovolle uitblinkers uit met name de technologiesector.

Het beste voorbeeld zijn mijn negen redactietips voor 2021, die na krap vijf weken in 2021 inmiddels goed zijn voor een onvoorstelbaar gemiddeld rendement van 33,3%. Dat is dus het tienvoudige van de Dividendportefeuille. Het gaat hier echter wel nadrukkelijk om zeer speculatieve tips voor snelgroeiende bedrijven die geen dividend uitkeren. Bij de Dividendportefeuille vormt juist dat dividend de basis, waarbij ik jaarlijks mik op een groei van grofweg 6-8%. Ik ben ervan overtuigd dat de beurskoers uiteindelijk de ontwikkeling van het dividend volgt. Het belangrijkste is dat het dividend en dus ook de koersontwikkeling ook op lange termijn zeer goed voorspelbaar is. Dat laatste geldt niet voor veel van de grote uitblinkers in 2021.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!