Updates

Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 10 feb 11:03

Bayer sluit glyfosaat-hoofdstuk af

0 0 Leestijd ongeveer

Bayer maakt extra geld vrij voor een schikking in de glyfosaat-zaken. Het is een opsteker dat er nu een akkoord ligt, maar de problemen van het bedrijf zijn nog niet opgelost.

Begin deze maand heeft Bayer in de Verenigde Staten een akkoord bereikt over een schikking van $2 mrd in nieuwe zaken over schadelijke bijwerkingen van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. De schadevergoeding is een aanvulling op een afspraak van vorig jaar. Het Duitse bedrijf heeft toen $9,6 mrd betaald voor het afkopen van alle lopende zaken. Een halfslachtige oplossing om ook rekening te houden met nieuwe aanklachten kreeg indertijd echter geen goedkeuring van de Amerikaanse rechter.

Ook de huidige schikking is niet waterdicht. De looptijd is bijvoorbeeld vastgesteld op vier jaar. Na deze periode is het mogelijk om nieuwe zaken tegen de onderneming aan te spannen. In de tussentijd geldt dat ook voor slachtoffers die niet akkoord gaan met een schadevergoeding van maximaal $200.000. De kans is echter groot dat nieuwe gevallen daar toch genoegen mee nemen, aangezien de juridische kosten voor een rechtszaak erg hoog zijn.

Misleidende waardering

Door de schikking verdwijnt een groot deel van de juridische onzekerheid rondom Bayer. Eerder dit jaar kon de onderneming ook al enkele meevallers bekendmaken over de pijplijn van de farmaceutische divisie. De omzetgroei van deze afdeling wordt voorlopig echter verhuld door de uitdagende omstandigheden bij de gewasdivisie. Waarschijnlijk haalt het bedrijf hierdoor pas na volgend jaar weer het omzetniveau van voor de Covid-19-pandemie.

Het aandeel wordt verhandeld voor 14 maal de verwachte winst voor 2021. Met het oog op de winstgroei die op lange termijn mogelijk is en de waarde van de verschillende divisies, is dat een aantrekkelijke waardering. De chaotische gang van zaken bij de zoektocht naar een glyfosaat-schikking en de regelmatige winstwaarschuwingen, maken het onwaarschijnlijk dat die waarde onder het huidige management in de koers tot uitdrukking komt.

Toch wordt het advies verhoogd naar ‘houden’. De argumenten daarvoor zijn het wegebben van de juridische onzekerheid en de mogelijkheid op een (dividend)meevaller bij de presentatie van de jaarcijfers.

Bayer in € mrd 2021 (t) 2020
Omzet 42,5 42,0
Ebitda 11,8 11,5
Free cashflow 2,5 3,5

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!