Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Opinie Hildo Laman, 4 feb 16:00

GameStop, ‘Robinhoodies’ en rationeel beleggen

0 0 Leestijd ongeveer

Enige jaren geleden was ik market maker (optiehandelaar) in ASML. Op een zekere woensdagochtend had dit bedrijf het kwartaalverslag gepubliceerd. Het was een ronkend rapport, zoals wel vaker, en het aandeel opende dan ook 3 à 4% hoger.

Vijf minuten na de opening begon de koers echter te zakken. Ik dacht dat dit tijdelijk zou zijn, maar nee. De rest van de dag wilde de koers niet meer omhoog. Uiteindelijk sloot het aandeel op ongeveer -4%.

Na het slot van de beurs sprak ik met een broker (een effectenmakelaar) over ASML. Het bleek dat hij voor een grote Amerikaanse klant enige miljoenen aandelen ASML had moeten verkopen. Die dag, met de cijfers, was een geschikt moment daarvoor omdat er dan extra vraag van andere beleggers is. Dat maakt het verkopen van miljoenen aandelen makkelijker zonder de koers al te veel te beïnvloeden. Dit had hij uiteraard gedurende de dag niet aan mij mogen vertellen, vanwege zijn verplichting aan de klant. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is dus niet iedereen in de financiële wereld een valsspeler.

Onzinnig

Met deze kennis in het achterhoofd waren de mediakoppen over ASML die avond onzinnig: het bedrijf zou hebben teleurgesteld, de vooruitzichten waren niet goed enzovoort. De koers was lager, er was een rapport gepubliceerd, dus daar moest wel een verband tussen zijn. Maar koersbewegingen en nieuws hebben lang niet altijd iets met elkaar te maken.

Een koers wordt gevormd door kopers en verkopers. De aanname dat al die mensen continu alle beschikbare nieuwe informatie afwegen en aan de hand daarvan een rationele beslissing maken, gaat wat mij betreft veel te ver. Soms kopen mensen gewoon omdat het geld in hun zakken brandt. Soms verkopen ze omdat ze chagrijnig zijn en het niet meer zien zitten. Soms kopen ze omdat anderen dat ook doen.

Ik moest de afgelopen weken aan dit minder rationele aspect van beleggen denken door de ‘Robinhoodies’ en hun jacht op de GameStop-shorters. Wie niet over de informatie beschikte dat er een forum was waarop mensen elkaar opjutten om GameStop (en nog wat andere aandelen) te kopen, had tot vrij bizarre conclusies kunnen komen.

De laatste transactie

Uiteindelijk wordt de waarde van een aandeel bepaald door één simpele transactie: de laatste. Die ene transactie een diepe betekenis geven gaat veel te ver. ‘Het staat lager, de economie stort in.’ ‘Hogere koersen, zou er een overnamebod komen?’ Op lange termijn zal een aandeel uiteindelijk dicht bij zijn redelijke waarde uitkomen. Op korte termijn is alles mogelijk. Kijk maar naar GameStop.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.