Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen

Vijf aantrekkelijke IPO’s uit coronajaar 2020

0 0 Leestijd ongeveer

Het jaar 2020 was extreem. Dat geldt ook voor ook het aantal nieuwe beursgangen, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. We blikken terug op de tips van vorig jaar en selecteren nieuwe kanshebbers.

Vorig jaar was wereldwijd een van de beste jaren ooit voor beursgangen, uiteraard geholpen door de alsmaar verder stijgende beurskoersen na het corona-dieptepunt in maart 2020. In de Verenigde Staten gingen in 2020 in totaal 203 bedrijven via de officiële weg naar de beurs, waarmee in totaal ongeveer $82 mrd werd opgehaald.

Dat bedrag is exclusief de 250 SPAC’s (special purpose acquisition vehicles, lege hulzen die geld ophalen met een beursgang en in een later stadium veelal start-ups overnemen en naar de beurs brengen) die vorig jaar naar de beurs gingen. De in de regel veel risicovollere SPAC’s (waarbij je totaal niet weet waarin je belegt) waren in 2020 met $83 mrd goed voor de helft van het totaal opgehaalde kapitaal.

Met een rotgang na de beursgang

De meest in het oog springende aandelen die vorig jaar in de VS naar de beurs gingen zijn Airbnb, Door­Dash, Palantir en Snowflake. Zij staan inmiddels stuk voor stuk ver boven de introductieprijs. De gemiddelde IPO in 2020 was goed voor een rendement van 48%.

Speciale ETF gericht op Amerikaanse beursgangen
De Renaissance IPO ETF (ticker: IPO) investeert uitsluitend in aandelen die net naar de beurs zijn gegaan. De nieuwkomers worden gekocht aan het einde van de vijfde handelsdag na de IPO-datum en verwijderd na 500 handelsdagen.

Door de grote vraag van beleggers liep het beheerde vermogen van de ETF de laatste twaalf maanden op van slechts $40 mln naar $878 mln. Het rendement van de ETF was ruim 100% in de laatste twaalf maanden en ook 2021 is goed gestart met +9%, tegen +2,7% voor de S&P500-index (peildatum 26 januari). Het zwaarst wegende aandeel is Peloton Interactive (9,9%), voor Uber en Zoom.

Ook 2021 is veelbelovend begonnen wat betreft IPO’s, met per 26 januari inmiddels al zestien nieuwe beursintroducties die gemiddeld goed zijn voor een rendement van maar liefst 50%. In 2021 gingen inmiddels ook al zeventig SPAC’s naar de beurs in de Verenigde Staten, die samen $15 mrd uit de markt haalden.

Ook de rest van 2021 ziet er veelbelovend uit, met een volle IPO-agenda in zowel de VS als Europa, waar het fenoneem SPAC’s ook langzaam aan populariteit wint. Het oude continent bleef in 2020 wat IPO’s betreft wel ver achter bij de VS: medio december was er slechts $19 mrd opgehaald, het laagste bedrag in tien jaar.

Bill.com uitblinker 2020

Vorig jaar februari tipte ik in totaal zes aandelen die in 2019 naar de beurs gingen. Het gemiddelde rendement van deze tips is per 25 januari maar liefst 49,1%. Dat komt vooral door de grote uitschieter Bill.com Holdings, die opliep van een tipkoers van $49,65 in februari 2020 naar $132,83. Eind december bereikte Bill.com, dat kleine en middelgrote bedrijven via de cloud helpt met het automatiseren van de financiële administratie, zelfs nog een hoogste koers ooit van $154,03. In mijn verhaal vorig jaar omschreef ik Bill.com niet voor niets als een van de meest interessante IPO’s in de VS van 2019. Met een rendement van ruim 165% is een houdadvies nu echter meer op zijn plaats voor Bill.com, waarvoor maar liefst 47 keer de verwachte omzet over 2021 moet worden betaald (winst wordt er nog niet gemaakt).

Van de andere vijf tips van vorig jaar presteerde vooral het Zwitserse Aluflexpack (ruim 70% rendement) opvallend goed. Het in flexibele (hoofdzakelijk aluminium) verpakkingsmaterialen gespecialiseerde bedrijf, dat in juni 2019 naar de beurs ging, realiseert fraaie groeicijfers met in 2020 een ruim 10% hogere omzet. Met een geschatte k/w van 60 voor dit jaar is ‘houden’ het advies. Dat laatste geldt na een mooie koerswinst vorig jaar ook voor het veelvuldig besproken Duitse techbedrijf TeamViewer, dat volop profiteert van het vele thuiswerken door corona.

De resterende drie tips van vorig jaar (Envista Holdings, tandartsproducten: +24,5%), Bellring Brands (sportvoeding, +6,3%) en het Italiaanse Newlat Food (pasta en melkproducten, -2,3%) blijven alledrie koopwaardig. Deze aandelen komen ook maandelijks (inclusief advies en rendementen) voorbij in de dividendwatchlist die op de website wordt gepubliceerd.

IPO's vaak niet voor particulieren
Beursgangen staan in de VS bekend als IPO’s, Initial Public Offerings. Deelnemen aan een beursgang in de VS is voor Nederlandse particuliere beleggers eigenlijk zo goed als onmogelijk. Zelfs met een rekening bij een Amerikaanse broker zullen de meeste beleggers in de praktijk achter het net vissen, omdat alle beschikbare stukken in de praktijk al vergeven zijn aan grotere institutionele beleggers. Grote Amerikaanse brokers bieden particulieren jaarlijks slechts een paar mogelijkheden om met een IPO mee te doen. De kans op toewijzing is dan klein. Voor Nederlandse particuliere beleggers is deelname in een IPO in de VS niet mogelijk.

Uitzondering zijn de zeer vermogende (private banking) klanten, die meer financiële mogelijkheden hebben. Voor kleinere beleggers is het dus wachten op de eerste handelsdag. Wel kan er indirect in IPO’s worden belegd via beleggingsfondsen of ETF’s die wel stukken toegewezen krijgen. Er is in de VS zelfs een speciale IPO-ETF die uitsluitend belegt in aandelen die nieuw zijn op de beurs (zie bovenste kader). Voor de particuliere belegger in Nederland die in IPO’s wil beleggen, en dan vooral in de VS, zit er weinig anders op dan te wachten op de eerste handelsdag. Wie dan koopt, moet vaak wel flink meer betalen dan de introductiekoers van het aandeel.

Vijf aantrekkelijke beursgangen uit 2020


Het superjaar 2020 wat betreft beursgangen maakt het voor mij dit jaar een stuk makkelijker om nieuwe kooptips te selecteren. Vooral in Europa is er veel meer keuze voor wie wil beleggen in een beursgang, nu enkele zeer fraaie bedrijven hun weg naar de beurs hebben gevonden. De drie Europese tips van dit jaar gingen in september binnen enkele dagen van elkaar naar de beurs.

Ook in de Verenigde Staten barstte het IPO-vuurwerk in 2020 pas echt los in september. Grote namen als Snowflake, Panantir, DoorDash en Airbnb kregen een eerste notering en noteren inmiddels allemaal fors boven de IPO-prijs (zie ook kader op volgende pagina). Ook in de VS selecteer ik dit jaar weer drie aandelen, waarbij ik bewust kies voor wat minder bekende namen. Hieronder beschrijf ik de drie Europese en twee Amerikaanse beursdebutanten waarvan ik de komende jaren veel verwacht.

1. Unifiedpost Group

Het Belgische fintechbedrijf Unifiedpost Group (ISIN: BE0974371032) ging op 22 september naar de beurs in Brussel tegen een introductiekoers van €20. Na een succesvolle IPO, met een slotkoers van €23,80 op de eerste handelsdag, viel het aandeel recent weer terug, wat een mooie nieuwe koopkans oplevert. Unifiedpost is een op de cloud gerichte leverancier van betalings- en factureringssoftwarebedrijf. Net als Bill.com heeft het vooral kleinere en middelgrote bedrijven als doelgroep, een markt waarin ook in Europa nog een grote digitaliseringsslag gemaakt moet worden.

Unifiedpost richt zich naast autonome groei met name op acquisities, met in december nog drie overnames die voor een flinke koerssprong zorgden. De omzet groeit in 2021 naar verwachting met 57% tot €113 mln. Het bedrijf, dat deze week nog een koopadvies met een koersdoel €33 van Berenberg kreeg, zal de komende jaren nog geen winst maken.

2. Hensoldt

Het Duitse defensie- en beveiligingselectonicabedrijf (ISIN: DE000HAG0005) Hensoldt ging op 25 september 2020 naar de beurs. De fabrikant van onder meer geavanceerde producten voor radar, optronica, avionica en elektronische oorlogsvoering veerde in december flink op na het nieuws dat de Duitse overheid 25,1% van de aandelen in Hensoldt overnam van durf­investeerder KKR. De omzet van Hensoldt groeit in 2021 naar verwachting met ruim 25% tot €1,5 mrd. Met een k/w van 22 voor 2021 is de waardering aantrekkelijk gezien de prima groeivooruitzichten.

3. Knaus-Tabbert

Het eveneens Duitse Knaus-Tabbert (DE000A2YN504) behoeft eigenlijk geen toelichting. De producent van caravans, campers en vakantiebusjes ging op 23 september naar de beurs en kende een succesvol debuut, met een inmiddels flink opgelopen koers. Dat is geheel in lijn met de Franse sectorgenoot Trigano, die ik vlak voor de IPO van Knaus Tabbert nog tipte. Beide bedrijven profiteren optimaal van senioren die veilig en ‘corona­proof’ op vakantie willen met hun eigen ‘rijdende huis’. De omzet van Knaus Tabbert groeit dit jaar naar verwachting met ruim 13% tot €915 mln. Met een k/w van 22 is ook dit aandeel gezien de sterke vooruitzichten niet overdreven duur. Net als bij Hensoldt reken ik voor dit jaar of 2022 op een eerste dividend.

4. C3.ai

Het kunstmatige-intelligentiesoftwarebedrijf C3.ai (ticker: AI), dat op 9 december voor $42 per aandeel naar de beurs ging, was een van de meest succesvolle IPO’s van 2020, met een koers die inmiddels bijna $100 hoger staat. C3.ai is opgericht door Tom Siebel, die zijn Siebel Systems in 2006 verkocht aan Oracle. C3.ai maakt voorspellende analysesystemen om klanten te helpen met onder meer onderhouds- en reparatiewerkzaamheden, fraudedetectie en witwaspreventie.

Klanten zijn onder meer Shell, 3M, Enel, Philips en de Amerikaanse luchtmacht. Volgens ceo Siebel is de potentiële markt voor zijn bedrijf $250 mrd. De omzet van C3.ai groeit heel hard, volgens analisten de komende drie jaar van $177 mln (april 2021) tot $490 mln, maar winst wordt voorlopig niet gemaakt. Gezien de torenhoge waardering is C3.ai vooral koopwaardig op koerszwakte.

5. PPD Inc.

Nog zo’n fraai, relatief groot Amerikaans aandeel dat in 2020 naar de beurs ging is PPD, dat klinische ontwikkelings- en laboratoriumdiensten aan farmaceuten, biotechbedrijven en producenten van medische apparatuur levert. Na een 14% hogere omzet van $4,6 mrd in 2020 rekenen analisten dit jaar op 11% groei tot $5,1 mrd. Met een k/w van 27, een ijzersterke cashflow en solide balans is het wereldwijd opererende PPD echt een buitenkansje op $32.

Twijfel over hoge waardering gelogenstraft
De meest in het oog springende IPO’s in 2020 waren zonder twijfel die van populaire giganten als Airbnb en DoorDash. Op het moment van de beursgang was er veel twijfel vanwege de hoge waarderingen. Toch hebben beleggers die deze aandelen op de eerste beursdag kochten, goede zaken gedaan. Airbnb opende de eerste handelsdag (10 december) op $146 en bereikte op 27 januari een hoogste koers van $216. Bij een huidige koers van $183 staat er in 2021 een winst van 25% op het bord en is de beurswaarde maar liefst $110,4 mrd.

Ook maaltijdbezorger DoorDash heeft na een slechte start inmiddels de weg omhoog gevonden, met 35% winst in 2021 en op 27 januari zelfs een hoogste koers ooit van $256. Analisten oordelen gemiddeld ‘houden’ voor DoorDash, dat naar verwachting volgend jaar voor het eerst winst maakt. Een manier om het aandeel te waarderen is de price/sales ratio. DoorDash (verwachte omzetgroei 27%) noteert tegen een ratio van 21,5 voor 2021. Just Eat Takeway is dan een koopje, met een price/sales van slechts 6,1.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ