Updates

Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hein Praats, 2 feb 16:57

BP | Sectorfavoriet sluit coronajaar met fors verlies af

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel BP in het derde en vierde kwartaal kleine winsten wist te boeken, werd over heel 2020 een miljardenverlies geleden. Er wachten evenwel betere tijden.

Ook het afgelopen kwartaal ondervond de Britse olie- en gasgigant BP nog veel tegenwind van de coronapandemie. Door de vele lockdownmaatregelen en reisbeperkingen wereldwijd bleef de vraag naar olie beperkt en liepen de marges terug. Ook de tegenvallende resultaten bij de handel in gas drukten op het resultaat.

Niettemin was er in het vierde kwartaal sprake van een kleine winst van $115 mln. Dat was een lichte verbetering ten opzichte van een kwartaal eerder, toen het nettoresultaat uitkwam op $86 mln. Tegelijk bleef de winst wel sterk achter bij de consensusverwachting van $440 mln. Analisten hadden door de sinds begin november gestegen olieprijs verwacht dat een uitzonderlijk moeilijk jaar iets positiever zou zijn geëindigd.

Lagere schuldpositie

Een lichtpuntje was de nettoschuld. Die daalde met $1,4 mrd ten opzichte van het voorgaande kwartaal, tot $39 mrd aan het einde van het jaar. Toch zei het bedrijf te verwachten dat die schuld in de eerste helft van dit jaar weer wat zal oplopen, onder meer door uit te keren ontslagvergoedingen, de eerder overeengekomen jaarlijkse betaling aan de Amerikaanse overheid ter compensatie van de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 en de voltooiing van de joint venture met Equinor in offshore wind.

Licht aan het einde van de tunnel

Desondanks ligt BP naar eigen zeggen op schema om de nettoschulddoelstelling van $35 mrd aan het einde van dit jaar of het begin van volgend jaar te halen. Het olie- en gasconcern kondigde verder aan in het vierde kwartaal $0,0525 aan dividend uit te keren, waarmee het jaardividend uitkomt op $0,2625 per aandeel.

Ceo Bernard Looney zei verder te verwachten dat de vraag naar olie in 2021 verder zal herstellen. Vooral met het oog op de steeds breder uitgerolde vaccinatieprogramma’s dit jaar sluit ik me daarbij aan en handhaaf voor deze sectorfavoriet dan ook mijn koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!