Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

GameStop | Een extreme rally in een extreem klimaat

0 0 Leestijd ongeveer

De koersexplosie van het aandeel GameStop zegt zowel iets over de kracht van het internet als over de bijzondere tijd. Hoe de koers van deze waardebelegging werd opgedreven alsof het ’t ultieme groeiaandeel was.

In een paar maanden tijd ging het aandeel van winkelketen GameStop van een paar dollar naar bijna $500. Deze koersexplosie werd veroorzaakt door beleggers die zich hadden verzameld op het webforum Reddit. Het bereik hiervan is enorm: in de Verenigde Staten zijn maar zes websites die meer bezoekers trekken dan Reddit. Het principe van de site is eenvoudig. Iedereen kan links, tekst of plaatjes publiceren en iedereen kan een duimpje omhoog of duimpje omlaag geven. De bijdrage met de meeste duimpjes staat op de voorpagina van de site.

Wall Street Bets

Het forum is onderverdeeld in verschillende subfora, en één daarvan heet Wall Street Bets. Zoals de naam al zegt, zoeken de leden naar interessante beleggingskansen. Eén daarvan was het aandeel van winkelketen GameStop, die videospellen verkoopt. Een verouderd businessmodel, zo meenden velen, maar daar dacht de Reddit-community anders over.

In tegenstelling tot wat vaak beweerd is, zitten er tussen de leden van het Reddit-forum Wall Street Bets verschillende mensen met veel kennis van beleggen. De enorme koersrally van het aandeel is dan ook meer geweest dan – zoals de afgelopen week vaak is beweerd – puur een actie van een enorme groep amateurbeleggers om shortsellers mee te raken die hadden geprobeerd de koers van het aandeel naar beneden te praten.

Aandeel GameStop analyseren


De Reddit-community zag GameStop aanvankelijk juist als een waardebelegging. Het begon ermee dat een forumlid ontdekte dat de computerspelletjes die werden verkocht bij GameStop een factuurnummer meekregen dat altijd opliep met één. Op die manier waren ze in staat om bij te houden hoeveel spellen er bij alle vestigingen werden verkocht.

Kochten leden van de Wall Street Bets spelletjes bij GameStop, dan maakten ze een foto van de bon. Al die foto’s werden gepubliceerd op het forum, en op basis daarvan werden er analyses gemaakt van de omzetontwikkeling bij GameStop. Zodoende wisten de leden van Wall Street Bets dat het bedrijf beter draaide dan analisten dachten.

Ideale shortpositie

Andrew Left van Citron Research was één van die analisten. Hij publiceerde een rapport waarin hij betoogde dat het aandeel GameStop de ideale shortpositie was omdat bijna niemand in de huidige tijd nog naar een winkel gaat om een computerspelletje te kopen. Abonnementsvormen waarbij je spelletjes kunt downloaden zijn immers veel eenvoudiger, en daarbij gaat de opbrengst rechtstreeks naar de maker van de games, en niet naar een tussenhandelaar.

Voor een bedrijf – en een aandeel — als GameStop is dan ook geen toekomst meer, zo meende Left. Een helderde visie, die echter meer was dan een onderbouwd advies om het aandeel niet te kopen. Citron had namelijk zelf een aanzienlijke shortpositie in GameStop.

Er speelde meer

Het is zonder meer waar dat de Reddit-community zich met het opjagen van het aandeel GameStop tegen zulke shortsellers heeft gekeerd. Maar de koersexplosie speelde zich ook af tegen de achtergrond van een ‘perfect storm’ op de aandelenbeurzen die vrijwel alle aandelen omhoog joeg.

Zo leidde het verloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen – anders dan gevreesd – niet tot een grote geweldsuitbarsting. Het goede nieuws over coronavaccins gaf beleggers ook veel vertrouwen terug en dit leidde tot forse koersstijgingen in november en december, maanden waarin aandelen het traditioneel gezien toch al bovengemiddeld goed doen.

Daar kwam nog bij dat beleggers zó verliefd waren geworden op groeiaandelen, dat waardeaandelen sinds 1900 in vergelijking nog nooit zo slecht hadden gepresteerd. Tot slot waren daar de centrale banken en overheden, die lieten weten alles uit de kast te zullen halen om de economie te ondersteunen.

Als gevolg van al deze factoren is de speculatie die we de afgelopen maanden op de Amerikaanse beurs hebben gezien, alleen te vergelijken met de beursgekte in 1720, 1929 en 2000. En in tegenstelling tot alle vorige keren dat de waarderingen torenhoog waren en de speculatie extreme niveaus bereikte, is er in 2021 niemand op de rem aan het trappen. De gouden standaard bestaat niet meer, en anders dan in 2000 is de Fed nu aan het stimuleren in plaats van afremmen.

GameStop tekent de tijden

Deze gekte is ook goed terug te zien op Wall Street Bets, waar iedereen elkaar aan het opjutten is. Eén van de opmerkingen: ‘Ik heb maximaal geleend. Binnenkort heb ik een jacht, of ik moet naar de voedselbank.’ GameStop was een half jaar geleden nog een paar honderd miljoen dollar waard op de beurs. In twee weken tijd is de beurswaarde opgelopen naar meer dan $30 mrd en werd het daarmee het grootste bedrijf in de smallcapindex Russell2000.

Het gevolg was dat ETF’s ook aandelen GameStop begonnen te kopen. Zo gingen er gingen vele miljarden van de hedgefondsen naar de deelnemers van Wall Street Bets. De grote vraag is nu hoe de leden van Wall Street Bets deze winsten gaan verzilveren. Wil dat gebeuren, dan zal iemand de aandelen moeten kopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.