Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 30 jan 09:00

Société Générale | Haken en ogen aan duurzame ETF’s

0 0 Leestijd ongeveer

Duurzaamheid is een van de belangrijkste beleggingsthema’s van dit moment. Dat betekent dat er veel financiële producten met dit thema op de markt worden gebracht.

Zoals ETF’s. Volgens berekeningen van Société Générale is er in 2020 voor $75 mrd aan nieuwe ETF’s met een duurzaam thema gecreëerd. Binnen het duurzame segment groeiden vooral niet-fossiele brandstof-ETF’s sterk. Afgelopen jaar werd er voor $10,6 mrd aan deze ETF’s uitgegeven en in de eerste twee weken van januari voor nog eens $6 mrd, aldus Société Générale.

Deze instroom is voornamelijk in twee ETF’s terecht gekomen die op de S&P Global Clean Energy Index zijn gebaseerd. De Amerikaanse en Europese variant van de iShares Global Clean Energy ETF hebben namelijk samen ongeveer 45% van het beheerd vermogen in de categorie niet-fossiele brandstof-ETF’s onder beheer.

Weging

De S&P-index waarop deze beide ETF’s zijn gebaseerd is begin februari 2007 gestart en telt dertig aandelen die een maximale weging van 4,5% mogen hebben. Iedere april en oktober worden de wegingen in de index opnieuw vastgesteld. Société Générale berekende dat de ETF’s meer dan 8% van de beurswaarde van zes van de dertig bedrijven uit de S&P Global Clean Energy Index in portefeuille hebben.

Dat de ETF’s zulke grote belangen hebben in deze aandelen is heeft verschillende oorzaken. Het beheerd vermogen van beide ETF’s is de afgelopen maanden sterk gestegen, waardoor de vraag van de ETF’s naar de dertig aandelen uit de index is gestegen. Meerdere aandelen uit de index zijn bovendien small- en midcaps die door selectiecriteria een grotere weging in de S&P Global Clean index hebben dan in een index waarin de weging op basis van beurswaarde wordt bepaald.

Plug Power

De bank maakte een rekenvoorbeeld van hoeveel de ETF’s per aandeel moeten kopen of verkopen bij de eerstvolgende herweging, met het aandeel Plug Power als meest opvallende positie. Door de gestegen koers is de weging van Plug Power opgelopen tot 10,5%. Om de weging van het aandeel weer terug te brengen tot de maximale weging van 4,5% zouden de beide iShares-ETF’s maar liefst $860 mln aan aandelen Plug Power moeten verkopen.

Indexaanbieder S&P is sinds vorige maand dan ook in gesprek met marktpartijen over mogelijkheden om de concentratie in de index terug te brengen, bijvoorbeeld via uitbreiding van de index tot 35 aandelen of door aanpassing van de wegingsmethodiek. Het voorbeeld van deze duurzame ETF’s laat volgens Société Générale de gevolgen zien wanneer beleggers plotseling fors investeren in geconcentreerde indices met een andere wegingsmethodiek dan beurswaarde.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.