Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 24 jan 2021 17:00

Vergeet niet om tijdig te verkopen

0 0 Leestijd ongeveer

Wanneer verkoopt u het beste uw aandelen? Beleggers besteden vaak veel aandacht aan het kopen van de juiste aandelen, en minder aan het juiste verkoopmoment. Terwijl dat per saldo het uiteindelijke rendement van uw beleggingen bepaalt.

Over beleggen in aandelen zijn boeken vol geschreven, maar zelden leest u daarin wanneer u ze het beste kunt verkopen. U moet zich daarbij zeker niet laten beïnvloeden door de volatiliteit van de markt. De beurskoersen van aandelen stijgen en dalen voortdurend. Tussentijdse koersschommelingen hebben op de lange termijn nauwelijks effect op het uiteindelijke rendement.

Aandelen verkopen | Wanneer wel, wanneer niet


Verkoop uw aandelen vooral niet omdat de koers onlangs sterk is gedaald, tenzij u een zeer actieve belegger bent met de korte termijn voor ogen. Ook koersstijgingen zijn niet altijd een goede reden om uw aandelen te verkopen. Normaliter verkoopt u uw aandelen pas wanneer het einde van de beleggingshorizon bereikt is. Dat is de facto het moment waarop u uw posities liquideert en de opbrengst van geïnvesteerde gelden vrijmaakt voor uw beleggingsdoel.

Een andere reden om uw beleggingsportefeuille voortijdig te liquideren is een onvoorziene verandering in de persoonlijke omstandigheden. Die aanleiding is niet altijd negatief. Het hoeft geen scheiding of werkloosheid te zijn. De voorzet kan ook gegeven worden door het huwelijk van een kind, de geboorte van een kleinkind of de kans om een droom in vervulling te laten gaan, zoals de aankoop van een sportwagen of zeiljacht.

Als lange-termijnbelegger aandelen verkopen

Wanneer u uw vermogen op korte termijn nodig hebt, dan moet u wel verkopen. Er bestaan echter allerlei omstandigheden waaronder u ook als lange-termijnbelegger uw aandelen beter kunt verkopen. Het verdient aanbeveling om vooraf te bepalen in welke scenario’s u een bepaald aandeel zult verkopen.

Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat het aandeel een te grote positie heeft ingenomen. Als enkele aandelen uit een beleggingsportefeuille erg sterk stijgen, wordt de spreiding binnen de portefeuille te klein, met concentratierisico tot gevolg. Een crash of een faillissement kan dan een te grote invloed hebben op de totale vermogenspositie van de beleggingsportefeuille.

Let op het nieuws

Bij de ene beleggingsstrategie zijn de selectiecriteria waaraan aandelen moeten voldoen complexer dan bij de andere. Bij de meeste beleggingsstrategieën worden aandelen verkocht zodra ze de aankoopargumenten schenden en bij andere verschillen de voorwaarden tot verkoop duidelijk van de aankoopcriteria. Een aantal nieuwsfeiten waarschuwen dat er mogelijk iets speelt. Het mooie ervan is, dat het nieuwsfeiten zijn die de media graag oppikken.

  • Elk bedrijf ondervindt hinder als sleutelfiguren, zoals de algemene directeur of hoofd financiële zaken, opstapt. Vooral als dit onverwacht gebeurt, is dat een veeg teken.
  • Vroeg of laat publiceert elk bedrijf tegenvallende winstcijfers. Meestal zijn de markten bij de eerste vergevingsgezind, maar bij kort opeenvolgende tegenvallers straffen beleggers het aandeel genadeloos af.
  • Bedrijven zonder omzet maken alleen maar kosten en zijn per definitie verlieslatend. Als de omzet stagneert en de kosten oplopen, keldert de beurskoers snel, tenzij er concrete tegenmaatregelen tegenover staan.
  • Wanneer bedrijven het dividend korten of passeren, hoort daar minimaal een goed verhaal bij, anders vliegen hun aandelen omlaag.
  • Als uw aandelen opvallend veel in de media komen, dan moet u overwegen ze te verkopen. Die aandacht trekt andere beleggers aan waardoor de koers stijgt, maar doet ze evengoed instorten zodra de hype uitsterft.

Aandelen dalen soms ook zonder een zichtbare reden. Vaak is dat een teken dat het vertrouwen van de markt broos is. De koersontwikkeling weerspiegelt immers de verwachting van alle beleggers. Vooral in een vaste markt zijn correcties een vingerwijzing dat er iets aan de hand is. Het betekent dat beleggers het aandeel van de hand doen, meer dan andere aandelen, veelal een voorbode van slecht nieuws. Niet voor niets laten sommige fundamentele beleggers zich bij het bepalen van het geschikte (ver)koopmoment van hun aandelen leiden door technische analyse.

Aandelen verkopen | Royal Dutch Shell

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.