Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 22 jan 2021 15:01

Intel | Boven verwachting, maar vraagtekens blijven

0 0 Leestijd ongeveer

Intel presenteerde beter dan verwachte resultaten, maar technologische achterstand lijkt nog wel een tijdje aan te houden. Dat maakt het aandeel lastig te waarderen.

Intel heeft in het vierde kwartaal veel betere resultaten behaald dan het zelf had voorspeld. De omzet was $20,0 mrd. Bij de vorige presentatie werd nog gerekend op $17,4 mrd. Ook de winst per aandeel is veel hoger uitgekomen dan verwacht: $1,42 tegen $1,02. Door dit resultaat is er weer eens een kwartaal met hogere resultaten. In de voorgaande drie kwartalen was er steeds krimp.

Nieuwe ceo

Vanaf 15 februari zal Intel een nieuwe topman hebben: Pat Gelsinger. Het is vermoedelijk de bedoeling dat hij van Intel weer een technische voorloper moet maken. Gelsinger heeft een technische achtergrond – hij heeft electrical engineering gestudeerd – en heeft al verschillende technische functies bij Intel bekleed. De vertrekkende Bob Swan was een typische manager, met een meer bedrijfskundige achtergrond. In de chipwereld is het echter noodzaak om technologisch tot de besten te blijven behoren.

Sinds 1 januari 2018 is Intel het slechtst presterende aandeel in de Philadelphia Semiconductor Index (SOX). Daar zijn goede redenen voor. Het bedrijf groeit namelijk niet erg hard. De gemiddelde jaarlijkse groei van de SOX-bedrijven bedraagt 14,5% over de laatste vijf jaar. Voor Intel is dat percentage 7,1%.

Een voordeel van het aandeel is wel dat het relatief goedkoop is. Op basis van mijn taxatie voor de winst per aandeel (wpa) voor dit jaar ($4,38) is de k/w nog geen 14. De lagere wpa wordt voor een groot deel veroorzaakt door de verkoop van de geheugenchiptak. Maar ook zonder dit effect lijkt het erop dat Intel moeite zal hebben om dit jaar groei te realiseren.

Aandeel Intel blijft op ‘verkopen’

Met een k/w van nog geen 14 en een dividendrendement van 2,3% is Intel een van de goedkoopste aandelen in de chipsector. Maar dat is al langer zo. De vraag is wanneer beleggers het vertrouwen krijgen dat Intel weer een leidende positie gaat innemen. Ik denk dat dat niet direct zal gebeuren. Technologische ontwikkeling kost tijd.

Het vierde kwartaal bleek veel beter dan verwacht, maar de nieuwe verwachtingen zijn toch weer mager. Misschien valt het ook uiteindelijk erg mee, maar dat is nog koffiedik kijken. Voor een koopadvies wil ik óf een lagere koers zien, óf verbetering bij het bedrijf. Het advies blijft dan ook ‘verkopen’.

Jaarcijfers
In $ mrd 2021(t) 2020 2019
Omzet 73,0 77,9 72,0
Nettowinst 17,5 20,9 21,0
Wpa (in $) 4,38 4,94 4,71

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!