Updates

Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Actueel advies

Adviesverlaging | Tesla loopt te ver vooruit op de muziek

0 0 Leestijd ongeveer

Vorig jaar maart adviseerde ik het aandeel Tesla tegen de consensus in als tip van de week. Na de recente opmars bedraagt het rendement nu 688% en raad ik onze lezers aan winst te nemen.

Binnen een jaar tijd is Elon Musk op de lijst van rijkste mensen ter wereld opgeklommen van de 35ste naar de eerste plaats, waarmee hij Jeff Bezos van Amazon is gepasseerd. De opname van Tesla in de S&P500 heeft daarbij wellicht een belangrijke rol gespeeld. Begin vorig jaar ben ik namens Beleggers Belangen Tesla gaan volgen en is het aandeel opgenomen in de Koerswijzer.

Na een grondige analyse tipte ik het aandeel tegen de consensus in van analisten als tip van de week op 25 maart bij een beurskoers van $539. Wat gecorrigeerd voor de splitsing neerkomt op $108 per aandeel.

Autofabrikant, energie of tech

Een van de redenen om destijds af te wijken van de meerderheidsopvatting waren de vele artikelen die ik had gelezen waarin (oud)medewerkers van Tesla en Solar City werden geïnterviewd. Daaruit maakte ik op dat het senior management van Tesla het bedrijf al jaren niet zag als voornamelijk een autofabrikant, maar echt als een energie/technologiebedrijf dat de vervanger moet worden van General Electric in haar hoogtijdagen. En daar hoort een andere waardering bij.

Klimaatverandering zou naar mijn inschatting vroeg of laat een zeer belangrijk thema worden op de beurs en dat hebben we recent gezien. Naast de beurskoersen van andere fabrikanten van elektrische auto’s zijn ook de beurskoersen van waterstofbedrijven flink opgelopen. Met een marktkapitalisatie van $805 mrd rijst de vraag of er nog meer in het vat zit.

Groei

Met een gemiddelde groei van 56% per jaar heeft Tesla in de afgelopen zes jaar het aantal afgeleverde auto’s opgeschroefd van 35.000 naar 500.000 per jaar en deze groei lijkt verder door te zetten. Het bedrijf ligt namelijk ver voor op het gebied van batterijtechnologie, hardware, software en dataverzameling op het gebied van zelfrijdende auto’s. Het lijkt dan ook aannemelijk dat Tesla de komende jaren de productie op zijn minst moet kunnen opschroeven naar 5 miljoen auto’s per jaar.

Het succesvol in de markt zetten van een robottaxi-netwerk en het op zijn kop zetten van de energiemarkt zorgt voor veel fantasie. Alvorens het echter zover is zal het bedrijf nog behoorlijk wat stappen moeten zetten terwijl concurrerende technologiebedrijven niet stil zitten.

Aandeel Tesla naar ‘verkopen’

Nu steeds meer beleggers zijn gaan beseffen dat Tesla meer is dan enkel een autofabrikant is de waardering ook flink opgelopen. De geschatte k/w 2021 komt inmiddels uit op 200 en dat is dermate hoog dat ik het aandeel Tesla verlaag van ‘houden’ naar ‘verkopen’.

Techbedrijven
Na het succes van Tesla lijken verschillende bedrijven nu concreet met plannen te komen om de markt voor elektrische auto’s te gaan betreden. Baidu, door beleggers ook wel gezien als het Google van China, maakte  recent bekend dat het gaat samenwerken met Geely Mobile, een van China’s grootste autofabrikanten, om een eigen auto in de markt te zetten.

Daarbij zal Geely Mobile de productie van de auto’s voor haar rekening nemen terwijl Baidu de software levert voor zelfrijdende auto’s. Ook in de VS zijn er volop ontwikkelingen. Apple en Hyundai maakten bijvoorbeeld vorige week bekend met elkaar in gesprek te zijn over het in de markt zetten van de Apple-car waarbij Hyundai mogelijk een vergelijkbare rol op zich zal nemen als Geely Mobile. Beleggers reageerden enthousiast en zetten het aandeel Hyundai in één dag 19% hoger.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!