Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Actueel Karel Mercx, 7 jan 10:30

Beurzen Vandaag | Markten enthousiast over Democraten VS

0 0 Leestijd ongeveer

Gisteren drong een grote groep aanhangers van de Amerikaanse president Trump het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington binnen. Aandelenmarkten reageerden echter positief. 

Wereldleiders reageerden geschokt, maar voor de aandelenmarkten was het geen belangrijke gebeurtenis. Integendeel: de aandelenmarkten reageerden positief omdat sinds gisteren in de staat Georgia de laatste twee Senaatszetels die nog moesten worden verdeeld naar Democratische kandidaten gingen. Daarmee hebben de Democraten in beide huizen van het Congres de meerderheid en kan hun beleid niet worden geblokkeerd door de Republikeinen (de verdeling in de Senaat is 50-50, maar als de stemmen staken geeft straks de stem van de Democratische vice-president de doorslag).

De financiële markten gaan ervan uit dat de overheidsuitgaven onder de Democraten flink zullen worden opgevoerd en dat is in de regel goed voor de aandelenmarkten. De Dow Jones sloot dan ook, ondanks het geweld in Washington, op de hoogste stand ooit. De bitcoin steeg zelfs voor het eerst tot boven de $37000. De totale markt voor cryptomunten was voor het eerst in de geschiedenis meer dan $1 bln waard.

NEDERLAND

De AEX steeg vanochtend met 0,4%. De jaarwinst is 2,7%. De AMX steeg in het eerste half uur van de handel met 1,1% en staat nu over 2021 op +3,3%. Fagron steeg voor het eerst sinds een half jaar weer eens met meer dan 4%. Het volume voor Fagron was in het eerste halfuur van de handel zestien keer hoger dan normaal. Dit kwam doordat het Fidelity Small Cap Fund had gemeld een positie in Fagron te hebben genomen.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30:

 • Fagron +4,2%
 • Arcadis +3,2%
 • Aperam +2,9%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30:

 • Galapagos -2,3%
 • Prosus -2,0%
 • Eurocommercial Properties -1,6%

EUROPA

De Eurostoxx50 steeg met 0,5% naar een jaarwinst van 2,6%. Amadeus is de grootste daler van de dag. Barclays-analist James Goodman verlaagde zijn advies voor het aandeel naar ‘verkopen’. Het koersdoel van €40,50 ligt 32% onder de huidige koers.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30:

 • CRH +3,0%
 • Nokia +2,4%
 • Daimler +2,4%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30:

 • Amadeus -3,8%
 • Prosus -2,0%
 • Danone -0,9%

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones steeg gisteren met 1,4%, waardoor de index over 2021 0,7% in de plus staat. Door de machtspositie van de Democratenstijgt de kans op grote steunpakketten van de Amerikaanse overheid. Caterpillar zit helemaal voor in het economische proces en profiteert daardoor als eerste. De graafmachineproducent was met +5,6% de grootste stijger van de dag.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Caterpillar +5,6%
 • Goldman Sachs +5,4%
 • Dow +4,7%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Apple -3,4%
 • Coca-Cola -3,2%
 • Microsoft -2,6%

GRAFIEK VAN DE DAG

De totale waarde van cryptomunten steeg voor het eerst naar meer dan $1 bln:

AGENDA

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.