Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 5 jan 16:28

Ja, ik ben een bull!

0 0 Leestijd ongeveer

Op deze plek heb ik de afgelopen tijd herhaaldelijk betoogd dat de waarderingen van aandelen eind 2020 alleen te vergelijken zijn met de extreemste waarderingen van de afgelopen 400 jaar: die uit 1720, 1929 en 1999.

Met die zienswijze bevind ik me in goed gezelschap, want volgens Cresat Capital zijn de waarderingen sinds 1900 nog nooit zo hoog geweest als nu. De vermogensbeheerder heeft een index gemaakt met vijftien indicatoren die op lange termijn het rendement op Amerikaanse aandelen zouden voorspellen. Deze index staat op de hoogste stand ooit. De reden dat ik deze index aanhaal is dat zo’n beetje alle belangrijke factoren erin zijn verwerkt: economie, beurswaarde, bezittingen, marge, omzet, schulden, kasstroom en boekwaarde.

Prijzig, zeer prijzig

Niet alleen de index van Cresat Capital staat op het hoogste niveau ooit, dat geldt ook voor maar liefst elf van de vijftien indicatoren. Daaronder de verhouding tussen de totale beurswaarde van alle Amerikaanse aandelen en de omvang van de Amerikaanse economie, de verhouding tussen totale enterprise value en totale omzet, de verhouding tussen de koers van het gemiddelde Amerikaanse beursfonds en de omzet, en de verhouding tussen beurswaarde en vrije kasstroom gecorrigeerd voor marge. Hoe je het ook wendt of keert, de Amerikaanse beurs is momenteel echt duur.

Het verleden heeft echter geleerd dat hoge waarderingen niet automatisch resulteren in slechte rendementen over de komende twaalf maanden. Het kan altijd nóg extremer. Begin november kwam voor mij het omslagpunt, en veranderde ik van een ‘bear’ in een ‘bull’. Sindsdien ben ik enthousiast over de beurs. De nieuwe crash waar ik rekening mee hield werd steeds onwaarschijnlijker, en daar kwam nog bij dat november en december traditioneel de beste maanden van het jaar zijn. Daarbij ging ik ervan uit dat de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten vredig zouden verlopen, en ik geloofde bovendien dat centrale banken en overheden meer zouden stimuleren dan afremmen. Toen daarbij nog het nieuws over het eerste coronavaccin kwam, was er niets meer dat mooie beursrendementen in de weg kon staan.

Inflatiedoel

Een gevolg van het overheidsprogramma in de VS is dat er geld bij de gewone man terechtkomt dat rechtstreeks in de economie zal worden gestopt. Ongetwijfeld zal dit inflatie veroorzaken, maar toenemende inflatie gaat aanvankelijk gepaard met stijgende omzetten bij het beursgenoteerde bedrijfsleven en dat is positief voor aandelen. De Fed heeft al aangegeven niet te zullen ingrijpen bij oplopende inflatie omdat het inflatiedoel van 2% is ingeruild voor een gemiddelde inflatie van 2% over langere tijd – en dat terwijl de Fed in 90% van de gevallen niet in staat is gebleken om zijn inflatiedoelen te halen.

Ja, ik ben een bull!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!