Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Opinie Jeff Thijssen, 31 dec 2020 16:00

Analisten te eensgezind over 2021?

0 0 Leestijd ongeveer

2020 was voor de buy-and-holdbelegger een mooi beursjaar. Het maakte haast niet uit in welke vermogenscategorie u zat. Aandelen, goud, staatsobligaties en de bitcoin leverden allemaal een mooi rendement op.

Zo bedroeg de jaarwinst op de S&P500 SPY ETF op 28 december 17,8%. De TLT ETF, met als onderliggende waarde Amerikaanse staatsobligaties, leverde eveneens een rendement op met dubbele cijfers (+17,9%). Goud won 23% en de bitcoin spant de kroon met een koersstijging van maar liefst 277%.

Krantenkoppen

Ook 2021 wordt een mooi beursjaar als we de verschillende krantenkoppen mogen geloven. Menig analist liet zich de afgelopen weken positief uit over het jaar dat gaat komen. Het optimisme lijkt grotendeels voort te komen uit de overtuiging dat centrale banken en overheden in 2021 de groei blijven aanjagen en de markten zullen overspoelen met geld indien noodzakelijk.

Ook particuliere beleggers in aandelen zullen wellicht meer dan ooit bereid zijn in elke dip te kopen, want zelfs de wereldwijde coronapandemie kreeg de aandelenmarkt er dit jaar uiteindelijk niet onder. Het gevolg is dat de waarderingen inmiddels enorm zijn opgelopen.

Naast het ruime beleid van centrale banken, zijn er nog andere redenen te vinden voor de koersstijgingen: Joe Biden volgt Donald Trump op als president van de VS, vaccinatieprogramma’s om het coronavirus de kop in te drukken zijn gestart en de Britse premier Boris Johnson sloot op de valreep een brexit-deal met de EU. Het verleden leert ons bovendien dat hoge waarderingen altijd nog hoger kunnen. Eind 1996 waarschuwde Alan Greenspan, destijds voorzitter van de Federal Reserve, beleggers er al voor dat de waarderingen veel te hoog waren opgelopen. Toch duurde het nog enkele jaren alvorens er een echte crash kwam.

Bedreiging

Toch zie ik persoonlijk de grote eensgezindheid onder beleggers eerder als een bedreiging dan een kans. Beleggers op leeftijd met een kortere beleggingshorizon doen er naar mijn mening verstandig aan om meer focus te leggen op risicomanagement. Een mooie manier om dit te bewerkstelligen, mits goed uitgevoerd, is de collar-strategie.

Naast uw aandelen koopt u dan bescherming door de aanschaf van een putoptie. Tegelijkertijd schrijft u een calloptie om de putoptie te financieren. Daarmee geeft u weliswaar een gedeelte van u opwaarts potentieel weg, maar daar staat tegenover dat het verlies beperkt blijft bij een flinke correctie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!