Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Portefeuilles Menno van Hoven, 8 dec 2020 14:00

Dividendportefeuille | Amerikaanse aandelen aan kop

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille plust bij de slotkoersen van maandag 7 december 1,9% in 2020 en doet daarmee een klein stapje terug op weekbasis.

Met name de Amerikaanse aandelen presteerden sterk, aangevoerd door de chipposities in Teradyne en Broadcom. Opnieuw verhoogden twee aandelen het dividend, en deze week reken ik op meer goed nieuws.

Niet voor het eerst, had de Dividendportefeuille afgelopen week weer last van een verder verzwakkende dollar. Aangezien de portefeuille voor bijna 62% belegd is in Amerikaanse aandelen, weegt dat zwaar door. Het interessante is wel dat de weging van de Amerikaanse aandelen steeds verder oploopt, ondanks de wegzakkende dollar. De Amerikanen doen het qua rendement dan ook veel beter dan de Europese Dividendportefeuille-aandelen en de koerswinsten in de VS zijn groter dan het valutaverlies (de dollar daalt nu 7,6% ten opzichte van de euro in 2020).

Teradyne blinkt wéér uit

De grootste stijgers op weekbasis bevestigen nog maar eens de fantastische performance van Amerikaanse aandelen, met acht van de tien grootste stijgers. Uitblinker deze week was wederom Teradyne, dat in juni werd gekocht op $70,41. Het in 1960 opgerichte Teradyne is een van ’s werelds grootste leveranciers van automatische testsystemen voor halfgeleiders, en levert ook producten en diensten voor industriële automatisering, inclusief robotarmen en bijbehorende software. Maandag bereikte het aandeel een hoogste koers ooit van ruim $117. In de Dividendportefeuille is Teradyne na krap een half jaar goed voor +66%.

Andere uitblinkers deze week waren VF Corp (+6%), Broadcom (+5%), Eastman Chemical (+5%) en ook Intel (+4%, ondanks de koersdaling maandag). Van dit viertal verwacht ik deze week of uiterlijk volgende week een mooie dividendverhoging door chipgigant Broadcom, dat gisteren net als Teradyne nabij de hoogste koers ooit sloot. Broadcom werd begin september gekocht voor de Dividendportefeuille en plust inmiddels 14,1%. Het dividendrendement is nog altijd ruim 3%, en op basis van de laatste jaren is een dubbelcijferige dividendverhoging zeer goed mogelijk de komende dagen. Naast Broadcom reken ik in december ook nog op een hoger dividend van Bristol-Myers en Abbott Laboratories.

Dividendportefeuille | Amerikanen lijden de weg

Dividendverhogingen

Vorige week nog verhoogden twee Dividendportefeuille-aandelen het dividend: Eastman Chemical (+4,5%) en Ecolab (+2,1%). Voor Eastman Chemical, dit jaar met +28% een absolute uitschieter in de zwaar onder druk staande chemiesector, was dat allerminst teleurstellend. De magere dividendverhoging van Ecolab valt wel tegen, maar ook hier mogen we niet klagen met een beurskoers nabij de hoogste niveaus ooit.

Met nog een paar weken te gaan in 2020 is het meeste dividend wel geïncasseerd. Normaal gesproken zullen nog vijf aandelen ex-dividend noteren, met als afsluiter traditiegetrouw Realty Income, dat maandelijks op de laatste dag ex-dividend noteert.

De teller in 2020 staat nu op €6267 aan ontvangen dividend. Zoals eerder aangegeven zal het inkomen van 2019 niet worden gehaald als gevolg van een aantal dividendverlagingen in Europa en portefeuillewijzigingen in 2020. Daarbij heb ik gekozen voor snellere groeiers met een lager dividendrendement, zoals Teradyne en Monolithic Power.

Als we alle dividendverhogingen t/m 7 december doorrekenen is de huidige Dividendportefeuille goed voor een gemiddeld dividendrendement van 1,9%. De kaspositie van bijna 0,3% zal tegen de slotkoersen van donderdag 31 december worden herbelegd.

  • Rendement 2020: +1,9%
  • Rendement sinds start: +252,1%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!