Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Portefeuilles Menno van Hoven, 24 nov 2020 12:51

Dividendportefeuille | Uitblinkers 2020 doen stap terug

0 0 Leestijd ongeveer

Het rendement van de Dividendportefeuille zakte op weekbasis 1,5 procentpunt terug, waardoor er in 2020 nu nog een plus van 2% op het bord staat. Beleggers nemen winst op de grote uitschieters in 2020 en kopen juist de achterblijvers.

Op weekbasis zien we vooral de healthcare-aandelen een stap terugdoen. Dat is in lijn met de wereldwijde effectenbeurzen, waar hoogvliegers die het meest ‘profiteerden’ van de coronacrisis nu worden ingeruild voor achterblijvers die kunnen profiteren als het dagelijkse leven weer op gang komt zodra er een vaccin beschikbaar is. Het gaat onder meer om hotelketens, restaurantketens, cateraars en luchtvaartaandelen.

Een goed voorbeeld is voormalig Dividendportefeuille-aandeel Accor, dat wegzakte tot €20 en vandaag herstelt tot €32,40. Vanwege het geschrapte dividend moest Accor noodgewongen worden verwijderd uit de Dividendportefeuille, net als sectorgenoot Marriott International. Het herstel wordt nu gemist. Dat is spijtig, maar het is nu eenmaal de consequentie van de keuze voor kwaliteitsaandelen met een progressief dividendbeleid die ook in crisistijd het hoofd boven water houden.

Dividendportefeuille | Uitblinkers 2020

Gelukkig is er binnen de Dividendportefeuille wel veel blootstelling aan de luchtvaartsector via aandelen als Curtiss-Wright, Honeywell en Parker Hannifin, die de laatste weken grote koerswinsten boekten. Parker Hannifin sloot gisteren op $271,91, tegen een laagste koers van $93 in maart, en Honeywell staat rond de hoogste koers ooit.

Nog een opvallende uitblinker is het chemieaandeel Eastman Chemical, dat eigenlijk geheel tegen de stroom in records blijft breken. Gisteren sloot het aandeel, dat ik begin 2019 kocht voor de Dividendportefeuille, op precies $100. Daarmee is het goed voor een winst van 26% in 2020 en staat het op bijna een hoogste koers ooit. Vanaf het corona-dieptepunt in maart verdrievoudigde de koers van Eastman, dat eind oktober nog met beter dan verwachte kwartaalcijfers kwam dankzij herstellende automarkt en industrie. Het bedrijf is een pareltje binnen de sector en zit daarom net als Arkema in de Dividendportefeuille.

Danone daalt weer

De grootste daler op weekbasis was, helaas, wederom Danone, dat voorlopig nog wel even zal blijven kwakkelen. Toch lijkt het Franse zuivel-, water- en (baby)voedingsbedrijf nu eindelijk goed door te pakken met een aangekondigde herstructurering. Danone wil 2000 banen schrappen (beoogde besparing €1,2 mrd) en zich meer richten op sneller groeiende producten binnen de portefeuille. Daaronder de plantaardige producten, zoals het succesvolle zuivelmerk Alpro. Het aantal gevoerde merknamen zal daarbij flink worden teruggebracht door Danone, dat zich meer lokaal wil oriënteren met een (merken)strategie per land.

Wel bevestigde Danone nogmaals de eerder afgegeven outlook voor 2020. Het blijft vooral afwachten met Danone, dat na de koersdaling van 30% in 2020 momenteel echt een koopje is met een k/w van 15 en ruim 4% dividend. Het herstel zal even gaan duren en het koersverloop zal grillig blijven, maar rond €50 is dit echt een geheide koop voor de lange termijn. Geduld is het belangrijkste. Bovendien mag niet vergeten worden dat Danone, in tegenstelling tot veel andere Franse bedrijven, het dividend in 2020 gewoon weer netjes heeft verhoogd met ruim 8%.

Binnen de Dividendportefeuille hou ik dan ook stevig vast aan Danone, dat gewoon een prachtig bedrijf blijft met mooie merken en goede vooruitzichten op de lange termijn. De kans is groot dat de beurskoers over een paar jaar flink hoger staat dan vandaag. Buy the dips.

Dividendverhogingen

Voor de komende weken reken ik, zoals vorige week al aangegeven, op een aantal mooie dividendverhogingen binnen de Dividendportefeuille van onder meer Bristol-Myers, Eastman Chemical, Broadcom, Ecolab, Becton Dickinson, Abbott Laboratories en mogelijk ook Parker Hannifin.

  • Rendement 2020: +2,0%
  • Rendement sinds start (6 september 2011): +252,5%

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!