Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 22 nov 2020 17:00

Drie kansrijke Spaanse aandelen, volgens een ingenieuze optelsom

0 0 Leestijd ongeveer

De koers-winstverhouding helpt beleggers om dure en goedkope aandelen van elkaar te onderscheiden. Toch is deze ratio niet zaligmakend, en is het beter om hem te combineren met andere waarderingsmaatstaven. 

Recent passeerden in deze rubriek zes bekende en minder bekende waarderingsmaatstaven de revue, waarbij de ene techniek simpeler is dan de andere. Je kunt de ratio’s los van elkaar gebruiken, maar staar je niet blind op een indicator alleen, tenzij je de Dogs of the Dow-theorie resoluut toepast.

Dogs of the Dow

Voor wie nog niet met de meest basale beleggingstheorie uit de Verenigde Staten vertrouwd is, volgt hier een korte uiteenzetting. De Dogs of the Dow is de beleggingsstrategie waarbij je telkens als er een jaar voorbij is de tien aandelen met hoogste dividendrendement uit de Dow Jones koopt. Na een jaar maak je de balans op. De aandelen die niet langer tot de top-10 behoren, worden verkocht en vervangen door exemplaren die op dat ogenblik het hoogste dividendrendement laten zien.

De theorie van de Dogs of the Dow gaat ook op in Europa, maar net als op Wall Street kan ook bij de AEX en de Eurostoxx50 de simpele dividendstrategie zijn doel voorbijschieten. Soms wijst een hoog dividendrendement namelijk op dreigend onheil, zoals bij Fortis in 2008. Een andere mogelijkheid is dat bedrijven na een eenmalige meevaller extra gul waren met het toekennen van het jaarlijkse dividend. Maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Eenvoudig en snel

Zoals meerdere wegen naar Rome leiden, heb je meerdere manieren om aandelen te analyseren. Beleggers gebruiken allerlei fundamentele maatstaven en basisratio’s om aandelen op waarde te schatten, maar de perfecte combinatie van prijs en waarde bestaat niet. Ook bestaan er te veel combinaties, selectietechnieken en waarderingsmethodes om in een enkel artikel te bespreken. Een simpele variant is de combinatie van de boekwaarde, het dividend en de nettowinst.

Een andere combinatie is bedacht door de Amerikaanse beleggersvereniging AAII. Het is een eenvoudige en snelle manier  om te achterhalen of een aandeel koopwaardig is, die bestaat uit een ingenieuze optelsom van het dividendrendement, de koers-winstverhouding en een verfijning van het rendement op eigen vermogen.

Som der delen

Als je de outperformance van aandelen ontleedt, zie je dat drie factoren bijdragen aan het rendement op deze vermogenscategorie. Dat zijn het dividend, de winstgroei en de verandering van de waardering. In essentie benadert de AAII het selectieproces vanuit die invalshoek. Het idee erachter is dat beleggers zich moeten richten op goedkope aandelen met een hoog dividend en hoge groei.

De wiskundige formule van het selectieproces bestaat uit de optelsom van drie componenten. Het dividendrendement van aandelen is gemakkelijk te vinden, net als het winstrendement. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het winstrendement is niet anders dan de omgekeerde koers-winstverhouding, maar dan wel uitgedrukt als percentage – zoals het dividendrendement.

De derde component is het rendement op ingehouden winst. Dat is een aangescherpte variant van het rendement op eigen vermogen. Het dividend wordt van de nettowinst afgetrokken omdat dit het gedeelte van de winst is dat een bedrijf kan aanwenden om zijn groei te financieren. Op het dividend na, is de berekening van het rendement op ingehouden winst identiek aan die van het rendement op eigen vermogen. In plaats van enkel de nettowinst, deel je het verschil van de nettowinst en het dividend door de boekwaarde en vermenigvuldig je de uitkomst met 100.

Omdat de AAII ervoor koos om de koers-winstverhouding als percentage weer te geven, kun je de drie componenten bij elkaar optellen. Aandelen waarvan de som der rendementen op 25% of hoger uitkomt, zijn volgens de Amerikaanse beleggersvereniging in beginsel koopwaardig. Dat kunnen ook aandelen zijn die geen dividend betalen maar uitzonderlijke groei laten zien of bedrijven met een hoog dividend en matige winstgroei.

Drie Spaanse aandelen

Om de theorie ook meteen in de praktijk te brengen: wie bij de indexleden van de Spaanse IBEX35 deze optelsom maakt, ziet dat het totaalrendement van slechts drie Spaanse aandelen hoger is dan 25%. Dat zijn omroepbedrijf Mediaset España, toeleverancier CIE Automotive en bouwconcern ACS.

Koopwaardige Spaanse aandelen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!