Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 28 okt 2020 13:33

Heineken werkt aan groei

0 0 Leestijd ongeveer

Bierbrouwer Heineken zit in de hoek waar de klappen vallen, maar laat zich niet ontmoedigen. Het bedrijf breidt zelfs uit.

Corona treft alle bedrijven die met reizen en toerisme te maken hebben, dus ook Heineken. Bovendien zijn er lockdowns in de horeca en hebben in enkele landen de bierbrouwerijen op last van de overheid tijdelijk de deuren moeten sluiten.

Bij Heineken vertaalde een en ander zich na negen maanden in een autonome omzetdaling, in hectoliters gemeten, van 8,1%. Na een halfjaar was de procentuele daling nog 15,5%. Het derde kwartaal bracht dus herstel, zij het dat er nog wel sprake was van een daling van 2,1%. Maar in dit derde kwartaal doken al wel weer de eerste groeicijfers op, met name op het Amerikaanse continent (Brazilië en de VS) en bij het Heineken-premiummerk ook in Azië/Pacific (China en Zuid-Korea). Het ‘huismerk’ kon daardoor ook een autonome kwartaalgroei van 7,1% rapporteren, waardoor het na negen maanden 1% meer aan hectoliters omzette. Door de lockdowns stagneerden de bierverkopen via de horeca (on-trade) en stegen de verkopen via winkels (off-trade).

Lockdowns

Naast de volumecijfers meldde Heineken dat de nettowinst over de eerste negen maanden was gedaald van €1667 mln naar €396 mln. In het vierde kwartaal zullen nieuwe lockdowns tot verdere winstdaling leiden. Heineken heeft daarom aangekondigd personeel in de regionale kantoren en op het hoofdkantoor te zullen ontslaan.

Tegelijkertijd zijn echter de groeiperspectieven vergroot. Het bedrijf is in het derde kwartaal een proef in Nieuw-Zeeland, Mexico en de VS  gestart met de verkoop van ‘hard seltzers’, koolzuurhoudende dranken in verschillende varianten: sodawater met een smaakje, of een drank gemaakt met gefermenteerde suiker in plaats van met gerst. Deze dranken winnen aan populariteit, soms omdat zij minder calorieën bevatten dan andere alcoholische dranken en soms omdat zij nieuw zijn zodat gebruikers zich ermee kunnen onderscheiden van andere generaties drinkers.

Heineken blijft op verkopen

Verder heeft Heineken in Australië van Asahi Group twee biermerken (Stella Artois en Beck’s) en drie cidermerken overgenomen uit de voormalige boedel van AB InBev. Er is dus toekomstperspectief, maar door corona nu nog even niet. Het blijft bij een k/w van 38 dan ook ‘verkopen’.

Negenmaandscijfers
In mln hectoliter 2020 2019
Alle biermerken 165,4 180,3
Heineken 31,0 30,6
Nettowinst (in € mln) 396 1667

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!