Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 14 okt 2020 10:16

JPMorgan Chase | Mooie opsteker

0 0 Leestijd ongeveer

JPMorgan Chase hoeft veel minder opzij te zetten voor slechte leningen dan op basis van de zwakke economische cijfers was verwacht. Dankzij het stevige herstel op financiële markten, blijven de baten bovendien mooi op peil.

JPMorgan (JPM) verraste afgelopen dinsdag met een omzet die grofweg gelijk lag aan de $30,0 mrd van vorig jaar. Dat is voor een groot deel te danken aan stijgende handels- en commissie-inkomsten: +8% naar $16,8 mrd. De investment bank profiteerde net als in de voorgaande maanden van het doorzettende herstel op financiële markten.

Dankzij hogere inkomsten uit de handel in aandelen en obligaties, steeg de divisie-omzet met 21% naar $11,5 mrd. Aan de andere kant kampte de onderneming met de nadelige gevolgen van de extreem lage rente. De daling van de netto rente-inkomsten met 8% naar €13,1 mrd liet zich vooral bij de consumententak voelen. Bij deze afdeling viel de omzet juist met 9% terug naar $12,8 mrd.

Onderaan de streep

Onderaan de streep liep de winst met 4% op naar $9,4 mrd. Die toename is te danken omdat de bank veel minder opzij hoefde te zetten voor slechte leningen dan het zich liet aanzien. In het afgelopen kwartaal werd er $611 mln toegevoegd aan de stroppenpot. Ter vergelijking: een jaar geleden was dat $1,5 mrd en in het voorgaande kwartaal zelfs $10,5 mrd. De omvang van de stroppenpot bleef ongeveer op peil.

Advies JP Morgan Chase

Dit zijn duidelijke aanwijzingen dat JPMorgan behoorlijk goed door de Covid-19-recessie komt. In een gunstig scenario heeft de bank volgens topman Jamie Dimon zelfs $10 mrd te veel aan reserves. Hij tekende daar echter meteen bij aan dat het bedrag mogelijk $20 mrd te laag is als er een nieuwe economische dip komt. De hoge mate van onzekerheid verklaart waarom de inkoop van eigen aandelen dit jaar nog niet hervat wordt.

Het dividend (3,6% rendement) en de mogelijkheid van een winstherstel in 2021 wegen echter veel zwaarder mee in het advies. Daar komt bij dat analisten de winstschatting gaan opschroeven en de waardering (k/w 14,7) alleszins redelijk is voor de huidige fase van de economische cyclus. Ondanks dat de onzekerheid voorlopig hoog blijft, zijn er voldoende argumenten om het koopadvies na de sterke cijfers te herhalen.

JPMorgan Chase in cijfers Q3 2020 Q3 2019
Netto baten $29,9 mrd $30,0 mrd
Toevoeging stroppenpot $611 mln $1.514 mln
Nettowinst $9,4 mrd $9,0 mrd

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!