Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Actueel Menno van Hoven, 14 okt 10:29

Beurzen vandaag | ASML, Takeaway, TomTom en Disney

0 0 Leestijd ongeveer

Vandaag is het door kwartaalcijfers van onder meer ASML, Just Eat Takeaway en TomTom is het een drukke dag. De AEX start lager met Takeaway als grote winnaar. In de VS was die eer weggelegd voor Walt Disney. 

Grote winnaar in de Nederlandse ochtendhandel is Just Eat Takeaway, dat een sterke ordergroei rapporteerde ingegeven door een explosieve groei van online bestellingen tijdens de coronacrisis. In het derde kwartaal steeg het aantal orders met 46% ten opzichte van 2019. Het bedrijf profiteert optimaal van Covid-19 nu restaurants er noodgedwongen voor kiezen ook thuis te bezorgen. De groei versnelde ten opzichte van de eerste jaarhelft, waarin sprake was van 32% ordergroei.

Cijfers ASML

ASML kwam eveneens met cijfers die prima waren en een positieve outlook, maar gezien de koersreactie van het aandeel niet voldeden aan de hooggespannen verwachtingen van beleggers. De kwartaalcijfers waren beter dan verwacht met een omzet van €3,96 mrd in het derde kwartaal, tegen een consensus van €3,7 mrd. ASML voorspelt voor het vierde kwartaal €3,7 mrd omzet en rekent voor 2021 op een lage dubbelcijferige omzetgroei. De outlook is volgens analisten enigszins teleurstellend. De koersdaling van 2% is natuurlijk ook het gevolg van de enorme stijging de afgelopen jaren, met een bijbehorende hoge waardering en hooggespannen verwachtingen van beleggers.

TomTom boven verwachting

Ook TomTom kwam met cijfers die er op het eerste gezicht niet best uitzien met een omzetdaling van 25% die het kaarten- en navigatiebedrijf verwacht voor 2020. Toch waren de derdekwartaalcijfers minder slecht dan waar beleggers op rekenden dankzij een goed presterende divisie automotive, waar de omzet met 19% groeide ten opzichte van 2019. In het vierde kwartaal rekent TomTom op verder herstel voor automotive, dat kaarten en software aan autofabrikanten levert. Het aandeel stijgt bijna 7%, ondanks zwakke resultaten bij de divisies consumer en enterprise.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Just Eat Takeaway +4,5%
 • ING +1,4%
 • Corbion +1,4%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • BAM -2,9%
 • ASML -2,0%
 • Air-France KLM -1,8%

EU | Vivendi

Ook elders in Europa zien we lagere koersen met een min van 0,3% voor de Eurostoxx50. Ook hier is ASML de grootste daler, waarbij de koersbewegingen van de overige aandelen beperkt blijven tot minder dan 2%. Vivendi is de grootste stijger op het nieuws dat Tencent plannen zou hebben om het belang in Universal Music van Vivendi te vergroten. De Chinese grootmacht nam eerder via een consortium al een belang van 10% in Universal dat de rechten bezit van artiesten variërend van Taylor Swift tot de Beatles.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Vivendi +1,2%
 • ING Groep +1,1%
 • Danone +1,0%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • ASML -2,0%
 • Airbus -1,4%
 • Amadeus IT -1,2%

VS | Disney

De Dow sloot gisteren 0,6% lager op afgerond 28.679 punten. Hier was Disney de grootste stijger op het nieuws dat er nog meer geïnvesteerd gaat worden in de streaming tak. Eerder deze week riep een activistische belegger al op dat het bedrijf zijn dividend beter helemaal kon schrappen om zodoende meer te kunnen investeren in Disney+. Het management van Disney, dat nog altijd geen dividend heeft aangekondigd sinds de laatste uitkering werd geannuleerd, lijkt dezelfde plannen te hebben, alhoewel een dividend zeker niet uitgesloten is.

Disney, dat dit jaar nog altijd tegen een verlies van 11% aankijkt, kondigde gisteren een herstructurering aan van zijn media en entertainment divisies gericht op een snellere groei van de streaming diensten. De grootste dalers waren Travelers en Boeing. De vliegtuigbouwer, die in 2020 op een koersdaling van 50% staat, kreeg een tik op het nieuws dat de EU nieuwe tarieven kan opleggen voor de import van goederen uit de VS, waaronder vliegtuigen.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Walt Disney +3,1%
 • Walmart +1,4%
 • Home Depot +1,2%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Travelers -3,1%
 • Boeing -3,1%
 • Johnson & Johnson -2,2%

Grafiek van de Dag | ASML

Zwaargewicht ASML noteert vandaag lager na de jongste kwartaalcijfers en vooral een outlook die wat achterblijft bij de hooggespannen verwachtingen van het succesvolle technologiebedrijf. Het aandeel staat in 2020 nog altijd op een winst van 29% en noteert niet ver van de hoogste koers ooit van €355 die in juli werd bereikt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.