Achterstallig onderhoud
Deze week legde het beursbedrijf namelijk aan betrokken marktpartijen een aantal wijzigingsvoorstellen voor de DAX-indices voor die volgend jaar ingevoerd kunnen worden. Het schandaal rond Wirecard was een belangrijke aanleiding voor een flink aantal van die wijzigingen. Zo wordt het publiceren van kwartaalcijfers verplicht gesteld en kunnen bedrijven die hun cijfers te laat publiceren versneld uit de index worden verwijderd. Dat ging bij Wirecard niet helemaal goed. Het aandeel bleef opmerkelijk genoeg zelfs enkele weken na de faillissementsaanvraag nog deel uitmaken van de DAX.
Verder wordt een onafhankelijke auditcommissie in de raad van commissarissen verplicht gesteld. Deze commissie moet onder meer de kwaliteit van de jaarrekeningen en de interne controlesystemen bewaken. Daar schortte het bij Wirecard wel enigszins aan, zullen we maar zeggen. Ook moeten bedrijven die in de DAX Index worden opgenomen winstgevendheid zijn. Daarnaast overweegt de Duitse beurs de DAX Index van dertig naar veertig aandelen uit te breiden.
Of de voorstellen voldoende zijn om de index te vrijwaren van frauderende bedrijven als Wirecard is nog maar de vraag, en ook is het betwistbaar of uitbreiding van de DAX Index en inkrimping van de MDAX Index een verbetering is. Als de tien grootste aandelen uit de MDAX Index promoveren naar de hoofdindex, verliest de MDAX Index namelijk maar liefst 31% van zijn beurswaarde. In de DAX Index zou de gezamenlijke weging van het tiental slechts 8% zijn, liet Deutsche Börse weten.
Incompetentie en tunnelvisie
Toch is het positief dat Deutsche Börse het achterstallig onderhoud aanpakt. Dat zouden meer partijen moeten doen. Zo hebben de Duitse toezichthouder BaFin en het openbaar ministerie in München allebei boter op het hoofd. De instanties slikten het verhaal van Wirecard dat de Financial Times – die de fraude meesterlijk blootlegde – samenwerkte met shortsellers om van een koersval van het aandeel te profiteren.
BaFin stelde begin vorig jaar een verbod in op shortselling van het aandeel Wirecard en beschuldigde journalisten van de krant van ‘marktmanipulatie’. En het openbaar ministerie in München stopte pas begin september – ruim twee maanden na de faillissementsaanvraag! – het onderzoek naar de journalisten van de Financial Times. Tegen dit soort incompetentie en schadelijk groepsdenken helpt geen enkele indexaanpassing.