Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 2 okt 09:00

Shell en Microsoft | Een week lang goed nadenken

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds ik in september 2015 ben teruggekeerd bij Beleggers Belangen, meldde ik elk kwartaal van welke beleggingen ik de komende tijd het meeste verwacht.

Dit jaar doet deze portefeuille het met +47,4% rendement een stuk beter dan de MSCI World Index, die op een verlies van 3,0% staat. Sinds de start in 2015 is het respectievelijk +150,4% tegenover +60,2%. Volgende week is het weer tijd voor de kwartaalupdate van de persoonlijke redactietips. Dat betekent dat ik deze week moet gaan bepalen of ik wijzigingen ga aanbrengen.

Shell

Voor de tweede keer dit jaar sta ik te trappelen om iets met olie te doen. De eerste keer was in het eerste kwartaal.  Shell was toen van €27,48 naar €10,30 gegaan, maar de acties van centrale banken deden me uiteindelijk besluiten om een positie te openen in First Majestic Silver. Historisch gezien zijn edelmetalen namelijk altijd enorm hard gestegen na extreme acties van centrale banken, en dat leek me ook nu een zekerheid. Daarom liet ik een minder zekere positie in Shell liggen. Spijt heb ik daar niet van, want First Majestic Silver staat 100% hoger dan bij de crash in maart en Shell komt met €10,94 weer aardig in de buurt van de dieptepunten van maart.

Wederom zou ik Shell graag opnemen in mijn mini-portefeuille van persoonlijke redactietips. Ik twijfel echter, want de trend is zeer negatief. Iedereen weet dat fossiele brandstoffen op raken, en tegelijkertijd komt er steeds meer aandacht voor duurzaam beleggen. En mocht Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen winnen en vol gaan inzetten op groene energie, dan krijgen olie-aandelen misschien wel een nieuwe crash te verduren.

Ik hoop op een scenario zoals zich dat twintig jaar geleden voltrok in de tabakssector. In het jaar 2000 koos iedereen voor technologie en niemand voor tabak. Tabaksfabrikant Altria noteerde toen tegen een koers-winstverhouding van 1,5. De afgelopen twintig jaar heeft Altria echter een rendement van 16,1% per jaar neergezet, terwijl de S&P500 niet verder komt dan 6,0%. Beleggers begonnen te beseffen dat roken een hardnekkige gewoonte is, die niet van vandaag op morgen plotseling verdwijnt. En wie op het dieptepunt geld zag in Altria, profiteerde daar optimaal van: gaat de k/w van 1,5 naar 6 gaat, dan betekent dat al een rendement van 200%.

Microsoft

Het andere aandeel waarmee ik worstel is Microsoft. Toen ik het voor het eerst opnam bij mijn redactietips, bedroeg de koers-winstverhouding 15. Afgelopen kwartaal was de k/w al gestegen tot 40. In theorie kan het naar de 80, zo heeft de geschiedenis van Coca-Cola ons geleerd. In de jaren zestig bereikte dat aandeel die waardering omdat beleggers dachten dat de zogenoemde Nifty Fifty aandelen de wereld voor altijd zouden domineren. Dan is de k/w niet relevant.

Een dergelijk scenario acht ik bij Microsoft echter alleen mogelijk als de huidige lage inflatie aanhoudt. Grote technologiebedrijven verdienen geld als water. Hoe lager de inflatie, hoe groter de reële waarde van toekomstige winsten. In deze tijd geven overheden echter geld uit als water. Mocht dat leiden tot serieuze inflatie, dan is het feest over en zullen de k/w’s weer naar 20 of lager gaan. Dit zou een halvering van het aandeel Microsoft betekenen.

Ik ga nog eens goed nadenken. Volgende week leest u wat het is geworden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!