Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen

Actueel advies

Shell | Eerste, grote tip van de sluier

0 0 Leestijd ongeveer

Mede als gevolg van de door corona verslechterde marktomstandigheden richt Royal Dutch Shell zich intensiever op de energietransitie. Om die te financieren is kostenbesparing het motto.

In een tussentijdse update heeft Royal Dutch Shell laten weten 7000 tot 9000 banen te gaan schrappen. Dat moet het olieconcern helpen om tot eind 2022 nog eens $2-2,5 mrd aan kosten te besparen. Shell kondigde dit jaar namelijk al vaker maatregelen aan om de coronacrisis, die de oliesector hard heeft geraakt, het hoofd te bieden. Behalve om in de huidige zware marktomstandigheden financieel veerkrachtig te blijven, moet ook voor de energietransitiegeld worden vrijgemaakt.

Bezuinigen en besparen

Zo wil Shell dit jaar $3-4 mrd bezuinigen op de operationele kosten en de investeringsuitgaven met 20% terugdringen, zei het concern in maart. Eind juni werd vervolgens bekend dat in het tweede kwartaal tussen de $15-22 mrd was afgeschreven op de olie- en gasreserves. En vorige week nog lekte ‘Project Reshape’ uit, het plan om de kosten over de gehele linie met 40% te reduceren om met die besparing onder meer de energietransitie te kunnen financieren.

De aangekondigde ontslagronde lijkt dan ook een eerste, grote tip van de sluier op te lichten van de strategieaanpassingen op weg naar een groene(re) toekomst. De komende maanden zal Shell naar verwachting meer over die transitieplannen naar buiten brengen.

Herstructurering van Shell

Het is daarbij helder dat de energietransitie niet van de ene op de andere dag is gepiept. Zoveel maakte ook ceo Ben van Beurden duidelijk in een interview op de website van Shell, waarin hij stelde dat ook in 2050 – wanneer Shell uiterlijk een nul-emissie energiebedrijf wil zijn – er nog steeds wel wat olie en gas in de energiemix zal zitten, maar dat het productenassortiment voornamelijk zal bestaan uit koolstofarme elektriciteit, biobrandstoffen, waterstof en andere schone oplossingen.

De serieuze, maar wel geleidelijke, herstructurering van Shell op weg een duurza(a)m(er) bedrijfsmodel geeft mij in ieder geval genoeg vertrouwen om het koopadvies te handhaven. Ik zal daar volgende week in het omslagartikel dieper op ingaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!