Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden

Voor veel Amerikanen moet het ergste nog komen

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks een steunpakket van in totaal $2 bln kampt bijna de helft van de huishoudens in de VS met ernstige financiële problemen door de coronacrisis.

Het is een ontnuchterende statistiek: ruim de helft van de inwoners van de vier grootste steden van de Verenigde Staten zegt dit jaar als gevolg van de coronacrisis een baan te hebben verloren, loonsverlaging te hebben gekregen of minder uren te zijn gaan werken. Daardoor wordt eveneens meer dan de helft van de huishoudens in New York, Chicago, Los Angeles en Houston – onder latino’s en zwarte Amerikanen zelfs tot wel driekwart – geconfronteerd met ernstige financiële problemen. Dit alles blijkt uit onderzoek van de Robert Wood Johnson Foundation en de Harvard T.H. Chan School of Public Health.

De bevindingen roepen flinke zorgen op over het lot van de vele minder bedeelde Amerikaanse huishoudens. Hoe langer de pandemie voortduurt, hoe moeilijker het voor hen zal worden om de financiële gevolgen – naast de gezondheidseffecten – van de coronapandemie te boven te komen. Het appeltje voor de dorst (als dat er überhaupt al ooit was) is in veel gevallen al opgegeten, waardoor miljoenen Amerikaanse gezinnen momenteel problemen hebben om de basiskosten van het levensonderhoud op te brengen, waaronder eten, huur en medische zorg.

Naast ernstige financiële problemen ondervinden veel huishoudens in deze vier steden ook serieuze complicaties bij de zorg voor hun kinderen. De moeilijkheden op dat gebied omvatten onder meer het kunnen volgen van onderwijs op afstand – wat op diverse Amerikaanse scholen, waaronder in New York, nog steeds (of alweer) aan de orde is – door gebrek aan een (goede en snelle) internetverbinding thuis. En misschien nog wel belangrijker: doordat scholen dicht blijven, missen veel kinderen van huishoudens met een laag inkomen de gratis of zwaar gesubsidieerde schoolmaaltijd waarvoor ze onder normale omstandigheden in aanmerking zouden komen. Dat trekt een extra wissel op de beperkte financiële ruimte die gezinnen met een laag inkomen toch al hebben.

De rijken worden rijker

De resultaten van het onderzoek maken de K-vorm van het huidige herstel – waarin de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer – dan ook pijnlijk duidelijk. Immers, dankzij het ultralage-rentebeleid van de Federal Reserve stijgen zowel de aandelenkoersen als de huizenprijzen maar door, iets waar vooral bemiddelde beleggers en woningeigenaren van profiteren. Tegelijkertijd wordt de financiële situatie van de ‘have-nots’ steeds nijpender, temeer daar de nieuwe inflatiedoelstelling van de Fed – die toestaat dat de inflatie tijdelijk hoger is dan 2% – zou kunnen resulteren in hogere kosten van het levensonderhoud voor de vele Amerikaanse lage-inkomensgezinnen die het zonder (goedbetaalde) baan al zwaar genoeg hebben. Nu de coronasteun van de overheid voor gezinnen in financieel moeilijke omstandigheden eind juli ook nog eens is gestopt, voorspellen veel economen en analisten dan ook een snelle stijging van het aantal huisuitzettingen en persoonlijke faillissementen.

Niet voor niets waarschuwde voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen eind augustus in een opiniestuk in de New York Times dat een nieuwe budgettaire stimuleringsronde van de overheid vereist is om nog meer lijden van miljoenen Amerikanen te voorkomen (of dit tenminste tijdelijk weer wat te verlichten). Wijze woorden, zo lijkt mij, voor een economie die voor 70% draait op consumptieve bestedingen van gewone Amerikanen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!