Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Tip van de Week Karel Mercx, 17 sep 2020 12:00

Maak met deze ETF goed gebruik van mooi instapmoment Noorse Kroon

0 0 Leestijd ongeveer

Het aantal speculatieve posities op een stijgende euro is nog nooit zo groot geweest. Dat optimisme kan echter omslaan, daarom is het goed om nu positie te kiezen in een munt die bij uitstek zijn kracht toont in deze moeilijke tijden.

Een aantal maanden geleden schreef ik in een column waarom ik dacht dat de Noorse kroon de sterkste munt van de komende jaren zou gaan worden. In een notendop: de hele wereld gebruikt begrotingstekorten om de economische effecten van de coronacrisis op te vangen, terwijl de Noren gewoon beleggingen uit hun staatsfonds verkopen. Dit staatsfonds is inmiddels uitgegroeid tot ‘s werelds grootste beleggingsfonds in overheidshanden.

Terwijl andere landen geld uitgeven dat nog moet worden verdiend door toekomstige generaties, geven de Noren geld uit dat is verdiend door voorgaande generaties. De manier waarop dit gebeurt drijft de koers van hun nationale munt op. Omdat Noorwegen een klein land is, is het merendeel van de beleggingen in zijn staatsfonds aangekocht in een andere valuta. Als die beleggingen nu worden verkocht, komt dat neer op het omwisselen van buitenlandse valuta’s voor Noorse kronen, die daardoor meer waard worden.

In landen met andere valuta’s worden begrotingstekorten gefinancierd door de centrale bank. De situatie in Japan heeft ons echter geleerd dat dit op de korte termijn niet voor een daling van de valuta hoeft te zorgen. Het is daarom niet zo eenvoudig om te weten wanneer je positie moet kiezen in een valuta.

Instapmoment Noorse Kroon

Toch denk ik dat er de afgelopen weken een goed koopmoment is ontstaan voor de Noorse kroon. Onderzoek van de  Commodity Futures Trading Commission (CFTC) laat namelijk zien dat speculanten in de geschiedenis van de euro nog nooit zo veel posities hebben ingenomen op een stijgende euro als op dit moment. Dergelijk enthousiasme over een belegging wijst er doorgaans op dat de top nabij is omdat enerzijds het aantal kopers sterk afneemt – zo’n beetje iedereen die positie wilde innemen heeft dat al gedaan – terwijl anderzijds veel speculanten op grote winsten staan die ze willen beschermen op het moment dat de koers van de euro begint te dalen.

Het historische hoogtepunt van de eurospeculatie biedt daarom een mooi moment om long te gaan in de WisdomTree Long NOK Short EUR UCITS ETF (DE000A1DFSG8). De onderliggende index is de MSFX Long Norwegian Krone/Euro Index. De kosten bestaan uit 0,39% managementfee per jaar, plus 0,001644% kosten op dagbasis voor de swap. Dit betekent dat voor elke 608 dagen dat deze positie wordt, aangehouden er een procentpunt extra aan kosten is.

KERNGEGEVENS
Fondscode (ISIN) DE000A1DFSG8
Beurs Frankfurt
Hoogste koers 12 mnd € 41,66
Laagste koers 12 mnd € 31,34
Dividendrendement
Kosten 0,39% per jaar

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!