Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jaap Barendregt, 15 sep 2020 10:53

Advieswijziging Altice | Kabelaar van de beurs af

0 0 Leestijd ongeveer

Kabelbedrijf Altice Europe heeft een vriendschappelijk bod ontvangen van de topman/grootaandeelhouder. Die wil het bedrijf van de beurs halen.

De topman en grootaandeelhouder van Altice Europe, Patrick Drahi, heeft een bieding gedaan op de aandelen die hij niet in bezit heeft. Dat is circa de helft. Omdat hij echter de meerderheid van de B-aandelen bezit, heeft hij circa 78% van de stemmen van de aandeelhouders. De B-aandelen bieden namelijk meer zeggenschap dan de A-aandelen.

Het bod van Drahi is €4,11 per aandeel. De overige bestuurders van het bedrijf zijn na raadpleging van experts akkoord gegaan.

Waarde van het bod op Altice Europe

De bieding van €4,11 per aandeel is zuinig. Het is weliswaar 23,8% hoger dan de beurskoers op het slot van 10 september, de dag voor het bod, en 16,5 % boven het gemiddelde van de laatste 180 dagen, maar daarmee wordt een bijzondere periode in de berekening betrokken. Vlak voor de coronaperiode bedroeg de koers namelijk op enig moment nog €6,86. Ook volgens Drahi is het aandeel meer waard, want getuige het bod ziet hij toekomst voor Altice Europe.

Drahi wil het bedrijf naar eigen zeggen van de beurs halen zodat hij langetermijnoverwegingen een grotere rol in de strategie kan laten spelen. Op die manier denkt hij meer waarde toe te voegen dan in de huidige situatie mogelijk is. Drahi doelt daarmee vooral op de nogal beweeglijke koers van het aandeel, die hij in zijn beleid als hinderlijk zou hebben ervaren. Die koersturbulentie was echter juist een rechtstreeks gevolg van Drahi’s overnamebeleid, dat gepaard ging met grote schulden. Ik heb bovendien niet de indruk dat de topman zich de afgelopen tijd veel van de beurskoers heeft aangetrokken; gezien zijn meerderheidspositie hoefde dat ook niet.

Hoe nu verder?

De overname gaat door, ongeacht de uitkomst van de nog aan te kondigen aandeelhoudersvergadering. Wellicht stemt Drahi in met een iets hoger bod. Daarna start hij een uitrookcampagne, want hij wil 100% van de aandelen in bezit krijgen om Altice Europe van de beurs te kunnen halen. Mijn advies is om de aandelen aan te houden en zo eventueel te profiteren van een  hoger bod. Ik verlaag het advies van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!