Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Advies Michiel Pekelharing, 7 sep 2020 13:24

Intertrust | Een goede groeistrategie

0 0 Leestijd ongeveer

Intertrust weet ondanks de coronapandemie de omzet goed op peil te houden. Beleggers hebben echter vooral oog voor de teleurstellende marge-ontwikkeling.

De Covid-19-pandemie heeft ogenschijnlijk nauwelijks impact op de inkomstenontwikkeling van Intertrust. De omzet van €281,6 mln in de eerste jaarhelft, lag ruim 11% hoger dan in dezelfde periode van 2019. Toegegeven: het overgrote deel van die toename is te danken aan overnames. Maar ook zonder dat effect zijn de inkomsten gestegen. De aangepaste onderliggende groei kwam uit op 1,1%. Zelfs in het uitdagende tweede kwartaal was die groei positief, met een stijging van 0,2% naar €139,5 mln.

Het is niet verrassend dat het bedrijf in dit opzicht goed door de lastige tijden komt. Ruim 80% van de omzet is afkomstig uit langlopende contracten. Bovendien focust het trustkantoor sinds vorig jaar sterk op marktsegmenten waar de activiteit de afgelopen maanden juist toeneemt.

Focus op groeimarkten

Goede voorbeelden daarvan zijn Funds en Capital Markets. Dat laatstgenoemde segment richt zich op het advies en administratie bij complexe transacties op financiële markten, zoals securitisatie. Funds richt zich op investeringsmaatschappijen. In juni bleek uit een onderzoek van de onderneming dat maar liefst 92% van de grote private equity-huizen verwacht dat de overnameactiviteit toeneemt. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van Funds al met 7,8% naar €61,8 mln. Capital Markets zag een stijging van 6,4% toe naar €17,0 mln. Samen zijn beide divisies goed voor ruim 56% van de concernomzet.

Marge blijft achter

Hoewel de omzet in het eerste halfjaar heel licht groeide, daalde de koers met ruim 10%. Dat komt omdat beleggers voornamelijk oog hebben voor de marge-ontwikkeling. Bij de publicatie van de jaarcijfers voorspelde Intertrust dat de aangepaste ebita-marge in 2020 op circa 35% uit zou komen. In 2019 was dat nog 36,1% en vijf jaar geleden zelfs meer dan 40%. De terugval wordt veroorzaakt door het toenemende internationale karakter, als gevolg van overnames. West-Europa vormt iets meer dan 40% van de omzet. In 2015 was dat nog ruim 60%.

In de rest van de wereld mist het bedrijf vaak de schaalgrootte en synergievoordelen die het op de thuismarkt wel heeft. De mooie internationale groeikansen wegen echter zwaarder dan het verdedigen van de marge. Dankzij it-integratie, kan die marge zich bovendien de komende jaren herstellen. De goede groeistrategie en naar omstandigheden robuuste omzetontwikkeling, vormen aanleiding om het koopadvies te handhaven.

Overnamemachine
Sinds Intertrust in 2015 naar de beurs kwam, is de aangepaste ebita-marge behoorlijk gedaald. De omzet is in die periode per saldo met €200 mln gestegen naar €544,9 mln. Die toename is voor een heel groot deel te danken aan overnames. In 2016 lijfde het trustkantoor bijvoorbeeld het Britse Elian in voor €557 mln en vorig jaar volgde de aankoop van het Amerikaanse Viteos voor €294 mln. Overnames stellen de onderneming in staat om de focus sneller te verschuiven naar relatief snelgroeiende regio’s en marktsegmenten.

Op de lange termijn zijn de voordelen daarvan groter dan het nadeel van margedruk en een oplopende nettoschuldpositie. Die komt uit op circa 3,7 maal de verwachte ebitda, tegenover 3,1 in 2015. De op 1 september aangekondigde aankoop van de Indiase partner Sameer Mittal & Associates, onderstreept dat Intertrust voorlopig niet klaar is met kralen rijgen.

Intertrust in cijfers 2020 2019
Omzet €575 mln €545 mln
Ebitda €220 mln €226 mln
Nettowinst €78 mln €90,3 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ