Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 2 sep 2020 18:19

Tesla | Even opladen via verkoop van aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Autobouwer Tesla kondigde enkele dagen na splitsing van haar aandeel aan $5 mrd te willen ophalen met de verkoop van aandelen. Die gelden kan het bedrijf goed gebruiken voor het opschalen van de productie.

Op 11 augustus kondigde Tesla aan haar aandeel te gaan splitsen. Sindsdien is de beurskoers met 72,8% opgelopen. De daadwerkelijke splitsing vond deze week plaats. Voor elk bestaand aandeel Tesla kregen beleggers vijf nieuwe aandelen. Het idee achter de splitsing is dat het aandeel Tesla daarmee binnen bereik blijft van zoveel mogelijk beleggers. Tesla volgt het voorbeeld van Apple, dat eind juli eveneens een splitsing aankondigde. Sindsdien zit ook de beurskoers van Apple (+39,8%) behoorlijk in de lift. Deze koersstijgingen zijn opvallend omdat er bij een splitsing van een aandeel fundamenteel niets verandert.

Enkele dagen na de splitsing maakte Tesla bekend $5 mrd te willen ophalen met de verkoop van aandelen. Daarbij heeft de autobouwer het recht om de aandelen gespreid op de markt te brengen, in plaats van in één keer. Voor de emissie heeft Tesla een overeenkomst gesloten met verschillende banken, waaronder Bank of America en Goldman Sachs. De marktkapitalisatie van Tesla bedroeg op 1 september $442 mrd, wat betekent dat er voor zittende aandeelhouders bij een gelijkblijvende beurskoers een verwatering optreedt van 1,1%.

Productie opschalen

De aankondiging dat Tesla nieuw geld gaat ophalen is naar mijn mening positief. Met de gelden kunnen versneld nieuwe fabrieken worden gebouwd en huidige productiefaciliteiten worden uitgebreid zodat de productie kan worden opgeschaald. Dat is niet alleen van belang om meer auto’s te kunnen leveren, maar ook voor het verzamelen van data over autonoom rijden: hoe meer auto’s, hoe meer gegevens.

Hoewel de kansen voor Tesla toenemen om als eerste een robottaxi-dienstverlening in de markt te zetten, lopen beleggers met de forse koersstijging van de laatste weken behoorlijk op de muziek voorruit. Een verkoopadvies gaat mij echter wat ver. Tesla lijkt er namelijk in te slagen haar marktaandeel op het gebied van elektrische auto’s te laten groeien, terwijl ik had verwacht dat het bedrijf marktaandeel zou verliezen. Alles afwegend handhaaf ik mijn houdadvies.

De auteur heeft een positie in Tesla.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!