Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opties Jeff Thijssen, 1 sep 2020 17:04

Optietips VS | Splitsing Apple biedt kansen

0 0 Leestijd ongeveer

Deze week schrijf ik een optie op Apple. Er zit relatief gezien veel premie in de opties op de aandelen van deze techreus en dat maakt het schrijven ervan interessant.

De splitsing van de aandelen Apple en Tesla deze week is positief voor actieve beleggers die met enige regelmaat opties willen schrijven. De lagere beurskoersen van beide bedrijven maken het voor beleggers mogelijk om weer bepaalde strategieën met een hoge statistische kans op succes toe te passen die voorheen minder geschikt waren met het oog op risicomanagement van de portefeuille.

Laten we Apple als voorbeeld nemen. Voor elk bestaand aandeel Apple hebben beleggers vier nieuwe aandelen ontvangen. Het aandeel sloot daardoor op maandag 31 augustus mede dankzij een koersstijging van 3,4% op $129. Naast het feit dat de lagere beurskoers ervoor zorgt dat het aandeel binnen bereik komt van meer beleggers, maakt deze ook dat een grote groep mensen weer putopties en gedekte geschreven callopties kan schrijven op deze onder beleggers zo geliefde techreus.

Op 21 juli wees ik beleggers in mijn rubriek Optietips VS er al op dat geld verdienen op de beurzen nog nooit zo eenvoudig was. Als belegger koopt u gewoon de Nasdaq. De technologiebeurs is sindsdien met 11,8% gestegen. Beleggers in Tesla (+58,9%) en Apple (+33,0%) blijken de grote winnaars over deze periode. Het geld van centrale banken lijkt daarmee zijn weg te vinden naar een kleine groep technologieaandelen.

Uitzondering voor Apple

De opmars heeft ervoor gezorgd dat ik persoonlijk wat voorzichtiger ben geworden. Voor het openen van nieuwe posities heb ik daardoor de laatste weken voor de rubriek Optietips VS over het algemeen gekeken naar bedrijven met een lage beurskoers die zijn achtergebleven in het sterke herstel sinds de coronacrash, maar voor Apple maak ik dankzij de recente splitsing graag een uitzondering.

Doordat de VIX-index, die de impliciete volatiliteit (verwachte beweging) weergeeft van de S&P500, op 26 staat zit er relatief gezien nog steeds behoorlijk wat premie in opties op Amerikaanse bedrijven en Apple is daarop geen uitzondering. Het historisch gemiddelde van de VIX-index ligt op 18 en dat dat betekent dat het op dit moment interessanter is om opties te schrijven dan ze te kopen.

Net als de gemiddelde analist, maak ik de inschatting dat de beurskoers van Apple de komende weken ongeveer gelijk zal blijven en mogelijk licht zal stijgen. Op dit moment geven 27 van de 44 analisten die het aandeel volgen een koopadvies. Twaalf kiezen voor ‘houden’ en slechts vijf analisten voorzien het bedrijf van een verkoopadvies.

Toch ben ik voorzichtig. Het is namelijk niet te voorspellen of de top in zicht is en een mogelijke correctie op de loer ligt. Daardoor neem ik een positie in waarbij ik zelfs een rendement kan behalen als de beurskoers van Apple de komende twee maanden zou dalen met 17,9%. Concreet gaat het om het schrijven van de AAPL oct20 110 put voor $1,95. Dit betekent dat ik de verplichting aanga om gedurende de looptijd van 45 dagen 100 aandelen af te nemen tegen de uitoefenprijs van $110 per aandeel.

Geschreven putoptie Apple
Verkoop AAPL oct20 110 put
Totaal te ontvangen premie $1,95
Contractgrootte 100
Expiratiedatum Vrijdag 16 oktober 2020
Maximale winst $195
Maximaal verlies $10.805*
* bij faillissement van Apple

Het voordeel van deze strategie is dat u als belegger direct geld ontvangt. Daarnaast heeft u een grote statistische kans op succes. Bij het schrijven van een putoptie behaalt u namelijk een positief rendement als de beurskoers flink stijgt, lichtjes stijgt, zijwaarts beweegt of lichtjes daalt. Alleen als de beurskoers op expiratie onder de $108,05 staat maakt u bij deze geschreven putoptie verlies. De grote statistische winstkans komt mede doordat de tijdswaarde in uw voordeel werkt.

Maar hoewel we met deze transactie een hoge statistische kans op succes hebben, kunnen we een aanzienlijk verlies lijden als de beurskoers van Apple flink zou dalen. Het is daardoor aan te raden de positie actief te managen. Door strikt risicomanagement toe te passen wanneer de beurskoers onder ons break-even punt van $108,05 raakt, neemt de kans op een positief rendement toe. De meest eenvoudige manier noemen we doorrollen. Dit betekent dat u de geschreven putoptie terugkoopt en tegelijkertijd een optie met dezelfde uitoefenprijs en langere looptijd schrijft. U ontvangt daardoor extra premie waarmee u het break-evenpunt verder verlaagt en krijgt daarmee meer tijd om alsnog goed te zitten.

Updates

Telkens als een positie wordt gesloten, laat ik dit weten via Twitter @jeffthijssen. Op dit moment staat er enkel een positie open in Facebook.

Rendement

Door een technisch probleem is het helaas niet mogelijk het actuele rendement te tonen. Onze excuses voor het ongemak. Het gemiddelde rendement van de optietips tegen de slotkoers van 24 augustus 2020 bedraagt 19,5%. Dit percentage is het gemiddelde rendement van alle optietips. In de berekening wordt geen rekening gehouden met de omvang van de ontvangen premies, die per tip verschillen.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!