Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Educatie Ivan Snurer, 30 aug 2020 17:00

Hoe zinvol zijn stocksplits?

0 0 Leestijd ongeveer

Na jaren van stijgende beurskoersen besloten Apple en Tesla onlangs tot een aandelensplitsing. Die ingreep verlaagt de instapprijs. Hierdoor worden de aandelen toegankelijk voor jonge beleggers. Volgen andere het voorbeeld?

Voor bedrijven zelf maakt een aandelensplitsingen eigenlijk niet zoveel uit. Het is enkel een cosmetische ingreep om de beurskoers op een psychologisch aanvaardbaar niveau te brengen. Toch denken sommige beleggers dat er bij splitsing financieel gewin te behalen valt. Een stocksplit is echter niets anders dan een boekhoudkundige kunstgreep. Het oefent geen invloed uit op de samenstelling van de beleggingsportefeuille, noch op de fundamentele waarde van het bedrijf.

Wanneer een bedrijf, zoals Tesla eind augustus, beslist een 5-voor-1-split door te voeren, dan vervijfvoudigt het aantal uitstaande aandelen en wordt de nominale waarde van het aandeel tegelijk gedeeld door vijf. Weliswaar daalt de winst per aandeel met 80%, maar aangezien de koers met hetzelfde percentage implodeert van $1.900 naar $380, verandert de koers-winstverhouding per saldo niet.

Aandelensplitsingen bij Apple

Eind juli liet Apple weten dat het zijn aandeel eind augustus in vieren zal delen. Het is niet de eerste keer dat het computerbedrijf een dergelijke ingreep doorvoert. De laatste keer was zes jaar geleden. Toen koos het ervoor om het aandeel te zevendelen, maar Apple heeft nog drie aandelensplitsingen op de teller staan. In 1987, 2000 en 2005 voerde het telkens een aandelensplit van 2 voor 1 door. Had Apple het aandeel nooit gesplitst, dan zou het nu $25.918 doen. Straks wordt dat ongeveer $115.

Bedrijven splitsen doorgaans hun aandelen omdat die voor de gewone belegger te duur zijn geworden. Niet iedereen kan aandelen kopen die duizenden euro’s per stuk kosten. En zelfs wie het zich kan veroorloven, koopt liever 100 aandelen tegen €30, dan eentje van €3.000.

Aandelensplitsing bij Apple

Spread

Het vooruitzicht op een aandelensplitsingen sorteert in de regel een prijsopdrijvend effect. De aankondiging deed het aandeel van de elektrische autobouwer met 13% opveren. Apple maakte de aandelensplitsing wereldkundig bij de publicatie van de kwartaalcijfers, waarna het aandeel 10% winst boekte. Een week na de aankondiging noteerden Tesla en Apple respectievelijk 37% en 18% hoger.

Helaas loont het niet om elk aandeel te kopen dat net gesplitst is. Op korte termijn wekken aandelensplitsingen weliswaar de interesse van andere beleggers, maar de hogere verhandelbaarheid wordt vaak tenietgedaan door het procentuele verschil tussen de bied- en de laatkoers. De zogeheten spread wordt vooral groter bij aandelen onder de $100. Die spread maakt dat professionele fondsenbeheerders minder snel het aandeel zullen kopen.

Impact aandelensplitsingen bij S&P 500

Niettemin presteren gesplitste aandelen in de eerste twee jaar na de aandelensplitsing nog redelijk goed. Daarna vallen de beurskoersen meestal terug. Dat is op zich logisch. Bedrijven splitsen hun aandelen niet als ze geen vertrouwen hebben in de toekomst, maar op termijn neemt de omzet in die aandelen enkel toe in harmonie met de interesse van beleggers. Dat op zijn beurt is de resultante van de kasstromen die er in de toekomst zouden moeten zijn.

Voor sommige bedrijven weegt het voordeel van de verhandelbaarheid niet op tegen het winstbejag van snelle beleggers. Met een optisch duur aandeel trek je standvastige beleggers aan. Voor sommigen van hen is de prijs van het aandeel een statussymbool. Om een aandeel als Berkshire Hathaway te kunnen kopen, moet je met $317.000 ongeveer de prijs van een woning neertellen. En al worden aandelen door een aandelensplitsing niet echt goedkoper, voor veel beleggers voelt dat wel zo.

De volgende aandelensplitsing

Aandelensplitsingen zijn geen nieuw fenomeen. Ten tijde van de dot.com-bubbel was het een beproefde methode om de verhandelbaarheid te verhogen. Maar sinds het knappen van de internetzeepbel zijn bedrijven terughoudend. Want voor je het weet, dient de volgende beurscrisis zich aan en verdwijnt de noodzaak om te splitsen.

In principe komen alle aandelen waarvan de koers hard is opgelopen in aanmerking voor een aandelensplitsing. Binnen de S&P500 moet je denken aan de aandelen die duurder zijn dan $250. Daarvan doen er vijftien zelfs meer dan $500. En binnen de AEX? Daar lijken de beurskoersen van Adyen en ASML met prijskaartjes van €1460 en €317 rijp voor een cosmetische ingreep.

Sectoren rijp voor aandelensplitsing?

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.