Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 18 aug 2020 11:16

De U-bocht van Warren Buffett

0 0 Leestijd ongeveer

Iedereen die in de Verenigde Staten meer dan $100 mln heeft belegd, moet binnen 45 dagen na afloop van een kwartaal vertellen in welke Amerikaanse aandelen en obligaties hij of zij zit. Dit is reuze interessant, omdat wij zo te weten komen wat de groten der aarde doen.

Warren Buffett heeft met zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway in het tweede kwartaal posities opgebouwd in één nieuw concern, te weten goudbedrijf Barrick Gold! 20,9 miljoen stukken voor een totaalbedrag van $564 mln. Dit is zeer opvallend omdat de superinvesteerder de afgelopen tientallen jaren geen kans onbenut heeft gelaten om zich negatief uit te laten over de goudmarkt. 

In 2011 bijvoorbeeld schreef Buffett in het jaarverslag van Berkshire Hathaway dat als hij de keuze zou hebben om voor $9,6 bln al het goud ter wereld te kopen óf 400 miljoen hectare landbouwgrond, 16 keer een Exxon Mobile ‘en dan heb je nog een biljoen dollar over voor andere leuke dingen’, hij altijd voor het laatste zou kiezen. Een belegging in goud was inzetten tegen de Verenigde Staten en op de lange termijn moet je volgens Buffett nooit inzetten tegen de VS.
In de jaren tachtig zei Buffett dat als men van Mars naar ons zou kijken, ze vol onbegrip zouden zijn. We halen goud uit de grond in een ver land als Zuid-Afrika en stoppen het vervolgens in een kluis. Er is geen enkel productievoordeel en je hebt er niets aan. 

Voormalige kooptip

Barrick Gold steeg op het nieuws 8% en dat was mooi want het aandeel is al jaren een kooptip van ons. Het enige fonds waar Buffett meer van kocht in het tweede kwartaal was Berkshire Hathaway. Hij kocht voor ongeveer $5 mrd eigen aandelen in, meer dan ooit tevoren in de afgelopen jaren. Ook dit is goed nieuws, want het aandeel was heel goedkoop.

Op 7 april bracht ik Berkshire Hathaway als kooptip van de week. De reden was eenvoudig. Warren Buffett geeft namelijk al tientallen jaren aan wanneer zijn investeringsverhikel goedkoop is. Dat is wanneer de verhouding tussen boekwaarde en beurskoers onder de 1,2 is gezakt. In april was die verhouding lager dan 1 wat het aandeel heel goedkoop maakte. Deze eeuw kwam de prijs/boekwaarde nooit eerder onder de 1. 

Tweedekwartaalcijfers

Op 8 augustus kwamen de tweedekwartaalcijfers van Berkshire Hathaway en de prijs/boekwaarde is nu 1,3. De afgelopen vijf jaar was het gemiddeld 1,4. Het is bijzonder dat een groot bedrijf anno 2020 nog zo goed gewaardeerd is. De S&P500 heeft bijvoorbeeld een boekwaarde van 3,8, wat het aandeel relatief goedkoop maakt. 

Ik ben al een jaar of twintig fan van Buffett en heb nooit begrepen waarom hij niet in goud zit. In het omslagverhaal van deze week leg ik uit waarom het mogelijk is om te weten wanneer je in goud moet zitten. Het was een fijne verrassing dat nu ook Warren Buffett blootstelling heeft aan goud. 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!