Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Opties Hildo Laman, 5 aug 12:18

Optietip 189 | Als goud explodeert, is het bingo

0 0 Leestijd ongeveer

De optietip van deze week is een combinatie op de goud-ETF GLD. Verder updates op tips op de AEX, Besi, IWM en URW.

De prijzen van edelmetalen schieten de laatste weken omhoog. Zilver gaat erg hard, wat gunstig is voor de optietip van drie weken geleden. Met de optietip van deze week wil ik een goedkope positie op goud openen. Daarvoor gebruik ik opties op een bekende Amerikaanse goud-ETF, (GLD, SPDR Gold Shares). Deze ETF zelf is niet beschikbaar voor beleggers in Nederland, maar de opties zijn dat wel, mits de broker ze aanbiedt.

Het is tot nu toe een jaar van extremen geweest: pijlsnelle dalingen werden afgewisseld met explosieve stijgingen. Ik wil inspelen op een verdere versnelling van de stijging van de goudprijs en koop daarom een callspread waarvan de uitoefenprijzen veel hoger liggen dan de huidige koers van de ETF (ongeveer $190). Het grote voordeel hiervan is dat de aanschaf weinig kost. Als de goudprijs dit jaar niet omhoog vliegt, dan is het verlies beperkt. Als dat wel gebeurt, is een forse winst mogelijk. Bedenk wel dat dit een positie is met een kleine kans op een grote winst. Dus stop hier een relatief klein bedrag in.

Optieconstructie Goud

Het gaat om de GLD dec20 260/280 callspread. Koop de GLD dec20 260 call voor ongeveer $1,10, en verkoop de GLD dec20 280 call voor ongeveer $0,70. De Amerikaanse markt is op het moment van schrijven nog gesloten, dus exacte prijzen kan ik nog niet geven. Ik zal dat via Twitter doen. De totale prijs zal ongeveer $0,40 zijn, maal de contractgrootte van 100 is de investering dus $40. Dit is meteen het maximaal te verliezen bedrag.

GLD dec20 260/280 callspread
KoopGLD dec20 260 call$1,10
VerkoopGLD dec20 280 call$0,70
Contractgrootte100
ExpiratiedatumVrijdag 18 december 2020
RisicoschattingLaag
Maximale Winst$1960
Maximaal Verlies$40

Updates

Het gewogen gemiddelde rendement is wat verder teruggelopen, naar 26,5%. Het rekenkundig gemiddelde is 66,3%. De laatste weken zijn de Europese aandelenmarkten een klein beetje weggezakt, terwijl de Amerikaanse verder is gestegen. Aangezien het merendeel van de optietips Europese aandelen en indices als onderliggende waarde hebben, is dat geen gunstige ontwikkeling. Maar geduld is een schone zaak. Betere tijden zullen komen, de vraag is wanneer.

AEX

De AEX is sinds de vorige update iets gedaald. Voor de augustus butterfly op de AEX (optietip 179) is dat gunstig. De AEX staat nu dichter bij de ideale expiratiestand voor deze butterfly, 550 punten. Met de waarde schiet het nog niet echt op: die is ongeveer €1,10. Die waarde is nog vrij laag omdat er nog iets meer dan twee weken te gaan zijn. In die tijd kan de AEX tien of zelfs twintig punten oplopen, dan zou de butterfly waardeloos aflopen. Omdat de waarde niet veel voorstelt, verkoop ik op dit moment niet. Mocht de index de komende week blijven kwakkelen, dan kan de butterfly meer waard worden.

De call calendar op de AEX van een tijdje geleden (optietip 175) staat op een bescheiden winst. De kans dat de verkochte december-call waardeloos eindigt, wordt met de dag groter. Zelfs als de AEX in vier maanden tijd 15% wint, dan nog is de call out-of-the-money. Dat is dus gunstig. Maar voor de gekochte juni-call zijn hogere koersen juist welkom. De ideale stand van de AEX in december zou ongeveer 640 punten zijn. Dan loopt de december call waardeloos af en heeft de juni call een behoorlijk grote waarde. 640 punten is misschien wat veel gevraagd, maar een stand van bijvoorbeeld 600 punten zou ook niet slecht zijn. Er is nog veel tijd, en ik blijf afwachten.

Besi

Ik heb de afgelopen week de resterende call van de call calendar (optietip 162) proberen te verkopen. Dat is niet gelukt, ik verlaag de prijs nu naar €0,20. Als dat niet snel lukt, verlaag ik verder naar €0,18. Iets is beter dan niets.

IWM

De call op IWM, de ETF voor Amerikaanse smallcaps (optietip 180), was dinsdagavond $3,35 waard. Dat betekent een winst ten opzichte van de aankoopprijs ($2,30). Er zijn nog tien weken te gaan tot de expiratie van deze call. Dat is niet weinig, want in tien weken kan van alles gebeuren. Maar de call is nog altijd out-of-the-money en het verstrijken van de tijd maakt hem steeds iets minder waard. Daarom wil ik bij een verdere stijging van de IWM proberen te verkopen. Ik heb daarbij een prijs van $5 of $6 voor de call voor ogen.

Unibail-Rodamco-Westfield

De koers van het aandeel Unibail-Rodamco-Westfield is deze zomer verder weggezakt. Dat is slecht nieuws voor de butterfly op dit aandeel (optietip 173). De kans is klein geworden dat het nog wat wordt en de waarde is dan ook gering. Ik verkoop daarom weinig zinvol en wacht af. Mogelijk kan een opleving in de koers zorgen voor een hogere waarde. Dat zou een mooi moment zijn om te verkopen.

Tussenstanden: (in €, doorgehaald is gesloten)

156. MT call-85
157. MU butterfly-76
158. PRX callspread85
159. BOS callspread-50
160. QQQ call644
161. ASML callspread-205
162. BES call calendar-46
163. AEX butterfly-78
164. ASM callspread-90
165. SPY callspread-160
166. AEX 1 bij 2 putspread-3.650
167. AEX condor-211
168. DAX butterfly44
169. ASMI call calendar695
170. AEX butterfly-113
171. AEX butterfly416
172. RND call433
173. URW butterfly-189
174. AEX butterfly-170
175. AEX call calendar84
176. AAI call193
177. OCI call calendar-38
178. ASM butterfly43
179. AEX butterfly46
180. IWM call92
181. AMG call-101
182. TKG callspread-56
183. ASL butterfly-122
184. DSM call calendar15
185. AEX call butterfly-76
186. SLV call387
187. WHV call-22
188. AEX butterfly-21

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!