Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Jeff Thijssen, 22 jul 2020 09:00

Tegen de stroom in zwemmen

0 0 Leestijd ongeveer

Contrair beleggen betekent dat uw beleggingsbeslissingen tegen de stroom in gaan van de massa en dat is niet eenvoudig. Het kan namelijk leiden tot veel weerstand vanuit uw omgeving.

Met name de mensen die dichtbij u staan – collega’s, vrienden, familie – kunnen een contraire aanpak in twijfel trekken en er soms zelfs lacherig over doen. Dat is erg jammer, want een contraire beleggingsaanpak komt toch het dichtst in de buurt van de beurswijsheid ‘buy low and sell high’.

Cryptomunten

Twee van mijn eigen contraire beleggingen die me de afgelopen jaren zijn bijgebleven – al was het maar vanwege de buitengewone rendementen in korte tijd – waren mijn investeringen in verschillende cryptomunten en in het aandeel Tesla. In de zomer van 2017 besloot ik samen met twee collega’s bij de broker TradersOnly om verschillende cryptomunten te kopen omdat de beurskoersen ervan in korte tijd waren gehalveerd. Verschillende collega’s verklaarden ons voor gek. Ze vonden het erg vreemd dat we investeerden in projecten die nog in de kinderschoenen stonden en die geen winst wisten te maken. Zes maanden later vertienvoudigden de beurskoersen en zullen ze zich toch achter de oren hebben gekrabd.

Tesla

Ook recent liep ik weer tegen veel weerstand aan. Ik gaf begin dit jaar een koopadvies op Tesla en breidde mijn belang in de autobouwer flink uit, tegen de consensus in. Circa 90% van de analisten was van mening dat de beurskoers eerder zou dalen dan stijgen. Ook meerdere lezers meldden me per e-mail dat Volkswagen of Daimler toch echt een betere aanbeveling zou zijn. De koers liep echter in enkele maanden  op van $539 naar $1400 en ik verlaagde het advies naar ‘houden’. Inmiddels heb ik circa 85% van mijn positie verkocht. Ik ben nog altijd positief over het aandeel Tesla, maar zie als contraire belegger nu elders betere kansen voor het openen van nieuwe posities.

Contrair gekocht

Eén van deze kansen is het bedrijf Scorpio Tankers, dat een vloot aan schepen bezit voor het vervoer van petroleum producten. Beleggers laten tankerschepen de laatste tijd massaal links liggen, waardoor er naar mijn inschatting een flinke onderwaardering is ontstaan. De recente aanschaf van een groot pakket callopties ($2,1 mln) door ceo Robert Bugbee heeft mijn vertrouwen in een herstel van de beurskoers verstevigd. Ik heb daarom net als Bugbee van een klein deel van de winst in Tesla STNG jan 2022 18 callopties gekocht. Contrair aan de markt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!