Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 18 jul 2020 09:00

GMO is blij met China

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelenindex van opkomende landen is beter geworden door de invloed van China, meent GMO.

Uiteraard zijn ook de aandelenmarkten uit de opkomende landen zwaar getroffen door het coronavirus. De MSCI Emerging Markets Index verloor dit jaar van piek tot dal 33%, maar is ook sneller hersteld dan in eerdere crises het geval was.

Invloed van China

GMO noemt meerdere redenen voor het relatief beperkte verlies en het snelle herstel van de aandelen uit opkomende landen, redenen die allemaal iets met de invloed China te maken hebben. Dat is het meest zichtbaar in de landenweging van de MSCI EM Index. In 2012 bestond deze index nog voor meer dan 30% uit kwetsbare landen die voor hun financieringsbehoefte vooral op buitenlandse spaargelden waren aangewezen. GMO noemt Brazilië, Turkije en Zuid-Afrika als voorbeelden. Inmiddels is de weging van dit soort kwetsbare landen in de index tot zo’n 7,5% gereduceerd.

Verdubbeld

Tegelijkertijd is de weging van Chinese aandelen in de MSCI EM Index verdubbeld, van 20% in 2012 tot 40% nu. Dat heeft de index stabieler en minder beweeglijk gemaakt. China heeft zowel de begrotings- als monetaire middelen om tijdelijke tegenvallers op te vangen, ook in de coronacrisis. Volgens GMO heeft China stimuleringsmaatregelen ter grootte van 5% van het bbp ingezet om het coronacrisis te bestrijden, tegen ruim 13% voor de VS.

De ontwikkeling van China heeft ook voor een andere sectorsamenstelling gezorgd. In 2010 hadden sectoren Energie en Materialen nog een weging van 31% in de MSCI EM Index. Dat is nu nog maar 13%. In plaats daarvan hebben Technologie en Internet een gezamenlijke weging van 33%. Dat is vooral te danken aan de Chinese internetsector, die in zijn eentje al goed is voor 17% van de MSCI EM Index.

Financials

China heeft ook een positieve invloed op de grootste sector in de index, Financials. De afgelopen tien jaar is de weging van Chinese banken gegroeid van 25 tot 36%, berekende GMO. Volgens de vermogensbeheerder hebben de Chinese banken een veel betere kapitaalpositie dan banken uit kwetsbare landen, waarvan de weging in de MSCI EM Index in tien jaar tijd van 46 tot 10% is gezakt.

GMO erkent dat de grote weging van Chinese aandelen de MSCI EM Index kwetsbaar maakt voor het oplaaien van het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Ook kampen enkele opkomende landen met toenemend nationalisme, is er een flink valutarisico en hebben slechts vijf aandelen een gezamenlijke weging van 22,4% in de MSCI EM Index. Maar de opkomst van China heeft de index goed gedaan en aandelen uit opkomende landen zijn aantrekkelijk gewaardeerd ten opzichte van de rest van de wereld, aldus GMO.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.