Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Portefeuilles Menno van Hoven, 13 jul 2020 18:00

Dividendportefeuille | Vliegende start voor Teradyne

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille staat in 2020 op een min van ruim 4%, met dit jaar zeven aandelen die met dubbele cijfers stijgen en 14 aandelen die met minimaal 10% dalen.

De met afstand grootste stijger Microsoft (+34,9%) is wel goed voor de verreweg zwaarste weging, met nu precies 8% van de totale portefeuille. Twee andere aandelen die het in 2020 uitstekend doen werden allebei pas dit jaar gekocht. Het Zwitserse life sciences-aandeel Tecan, gekocht op 28 januari, plust inmiddels 32,2% en het nog geen maand geleden gekochte Teradyne doet inmiddels al +27,6%, waarmee het zonder twijfel de beste nieuwkomer ooit tot dusverre is voor de Dividendportefeuille.

De grootste daler is nog altijd VF Corpmet -40%. Het bedrijf achter merken als The North Face, Vans en Timberland zit in een lastig parket aangezien het grootste deel van de omzet afkomstig is van fysieke winkels. Het bedrijf werkt momenteel nóg harder aan de draai naar het DTC-kanaal (direct to consumer, ofwel zonder tussenkomst van andere partijen, vooral online). Ook investeert het ondanks de huidige crisis volop in de sterkste groeimarkten. Speerpunt hierbij is China, dat nu goed is voor 7% van de verkopen. De omzet in China groeide vorig jaar met 24% en exclusief valuta-effecten was dat zelfs 29%. Voor de coronacrisis draaide VF dan ook uitstekend, met in het laastste boekjaar een omzetgroei van 6%, gestuwd door dubbelcijferige DTC-verkopen en online verkopen die met 18% toenamen.

VF is een Dividend Aristocrat. Het dividend is voorlopig zonder meer veilig, mede dankzij de snelle en ingrijpende maatregelen die het bedrijf heeft genomen in reactie op de coronapandemie.

Laatste Europese aandeel ex-dividend

Qua dividend is het vandaag ook een belangrijke dag want Danone noteert ex-dividend voor €2,10, Het is daarmee het laatste Europese aandeel dat ex-dividend noteert in dividendseizoen 2020. Danone verlaagde in tegenstelling tot veel andere Franse bedrijven niet het dividend en hield bovendien gewoon vast aan de eerder voorgestelde verhoging, wat ook geen enkel probleem is gezien de solide fundamenten. Het dividend zal donderdag betaalbaar gesteld worden. Dan is het weer lang wachten op het eerstvolgende Europese dividend: Castellum, dat halfjaarlijks uitkeert, noteert eind september ex-dividend. Na de aankoop van Teradyne is er nog altijd een kaspositie van 1,3%, die ik wil investeren in een nieuw Europees aandeel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!