Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

High yield of toch maar hoog dividend?

0 0 Leestijd ongeveer

Een flink aantal Europese bedrijven heeft het dividend geschrapt of uitgesteld. De high-yieldmarkt voor euro-bedrijfsobligaties lijkt een aantrekkelijk alternatief voor ‘inkomenszoekers’, maar voorzichtigheid is geboden.

Na de razendsnelle koersdaling tussen medio februari en medio maart, en het daaropvolgende iets minder snelle en onvolledige herstel, zijn de financiële markten in rustiger vaarwater gekomen. Dat geldt inmiddels ook voor de dividendverwachtingen. Uit onderzoek van Barclays blijkt dat de dividendverwachtingen voor de aandelen uit de Eurostoxx50-index sinds afgelopen maand zijn gestabiliseerd. Tussen eind maart en eind mei werden de dividendverwachtingen voor volgend jaar nog met maar liefst 35% teruggebracht.

Barclays bracht daarnaast de schade voor het dividend over 2019 in kaart. Volgens de bank is 34% van het dividend van de aandelen van de Eurostoxx50-index over 2019 inmiddels betaald. Een kwart van het dividend is volledig geschrapt en ruim 40% is opgeschort. Barclays erkent dat niet alle opgeschorte dividenden alsnog betaald zullen worden, maar stelt wel dat een aantal bedrijven al heeft aangegeven dit wel te zullen doen. Niettemin geven volgens de bank zowel de dividendfutures als de voorspellingen van analisten aan dat het dividend van de Eurostoxx50-aandelen eind 2022 lager zal zijn dan eind 2019.

Inkomenszoekers

Het voor de komende twaalf maanden verwachte dividendrendement op de StoxxEurope600-index is daardoor gedaald van ruim 3,5% begin dit jaar tot ‘slechts’ 3% nu. Dat is het laagste niveau van de afgelopen tien jaar (zie grafiek).

De daling van de dividenduitkeringen en het dividendrendement maakt de situatie voor ‘inkomenszoekers’ niet eenvoudiger. Obligatiestrategen van Bank of America Merrill Lynch (BofAML) hebben echter een oplossing voor wie op zoek is naar een hoger inkomen uit zijn beleggingen: de high-yieldmarkt. Het effectief rendement van de iBoxx-index op de in euro’s uitgegeven high yield-bedrijfsobligaties bedraagt 4,7%. Dat is duidelijk hoger dan de 2,9% van begin dit jaar. Het is echter ook maar liefst 1,7 procentpunt hoger dan het dividendrendement van de StoxxEurope600, aldus de broker. Het verschil tussen beide rendementen is niet meer zo groot geweest sinds de eurocrisis van 2012.

Op sectorniveau is het verschil soms nog groter. Het effectief rendement op de high-yieldobligaties uit de industriesector ligt volgens BofAML maar liefst vier procentpunt hoger dan het dividendrendement van de StoxxEurope600Industrials-index. Voor de sector Retail is dat verschil nog groter. Het verschil tussen effectief rendement en dividendrendement zou volgens BofAML inkomenszoekers naar de high-yieldmarkt moeten lokken.

Wanbetaling

Dat valt goed te verklaren. Het risico op wanbetaling in het high-yieldsegment is aanzienlijk, zeker in deze coronacrisis. Als gevolg van de uitgebreide steunmaatregelen van Europese overheden zullen de wanbetalingen wel duidelijk minder hoog zijn dan eerder door BofAML verwacht. Niettemin blijft wanbetaling een serieus risico in de high-yieldmarkt.

Inkomenszoekers – en daar rekenen wij ons als beheerders van de Hoogdividendportefeuille ook toe – zouden ook naar aandelen met een veilig en aantrekkelijk dividend kunnen kijken. Die zijn op dit moment echter vooral te vinden in sectoren als Farma (denk aan Sanofi, Roche en Novartis), Voeding (Unilever en Danone) en Nuts (Enel en Iberdola). Het dividendrendement van deze aandelen is zo’n 3,5-4,5%. Dat is hoger dan dat van de brede Europese aandelenindex, maar lager dan het effectief rendement van de euro-high-yieldindex. Daar staat dan weer tegenover dat deze aandelen kwalitatief beter zijn dan de bedrijven met een high-yieldrating. En het dividend van deze groep kan de komende jaren zeker nog groeien.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!